Austrijanci prosvjedovali protiv plana vlade o 12-satnom radnom danu

Više od 80.000 tisuća prosvjednika izišlo je na ulice Beča prosvjedujući protiv namjere austrijske vlade da produži radno vrijeme na 12 sati i na 60 sati maksimalno dozvoljenog radnog vremena tjedno.

To je bio prvi veliki skup nakon stupanja na vlast mladog konzervativnog čelnika Sebastiana Kurza krajem 2017. godine. To je također najveći prosvjed nakon 2003. kada se više desetaka tisuća prosvjednika usprotivilo mirovinskoj reformi.

Nakon što je vlada istaknula potrebu da poduzeća budu konkurentnija, parlament je tu mjeru u četvrtak usvojio, a sindikalni krugovi su reagirali kritikom, kao i Katolička Crkva.

Do sada je uobičajeno radno vrijeme u Austriji iznosilo 8 sati dnevno i 40 tjedno, a maksimalno je bilo dozvoljeno 10 sati dnevno i 50 tjedno, dok sada vlada želi povisiti plafon na 12 sati dnevno i 60 tjedno.

Pod pritiskom oporbe, vlada je izmijenila početni plan i jamčila da će se 12 sati dnevno ili 60 tjedno ostvarivati samo na temelju dobrovoljnog rada.

Predsjednik OeGB-a Wolfgang Katzian je pozvao koaliciju na vlasti, izabranu na temelju obećanja da će proširiti djelokrug izravne demokracije, da na referendumu narod pita za mišljenje.