Hrvatskim građanima više nisu potrebne radne dozvole za Sloveniju

Hrvatski državljani od danas su na tržištu rada u Sloveniji izjednačeni s državljanimam drugih članica Europske unije i mogu se zapošljavati bez radnih dozvola.

Slovenski gospodarstvenici navode da se je lani u Sloveniji s radnim dozvolama zaposlilo između tisuću i dvije tisuće Hrvata kojima će sada rad biti olakšan, a računa se i na dodatni priljev radnika iz Hrvatske, osobito u krajevima uz samu granicu. Među većim poslodavcima koji trađe kvalificirane radnike su na primjer turističke organizacije, poduzeća za održavanje cesta i Renaultov pogon u Novom Mestu, a traže se i liječnici i medicinske sestre.

Austrija ostala jedina zemlja koja Hrvatima nije potpuno otvorila tržište rada

Austrija je ostala jedina zemlja EU-a u kojoj postoje ograničenja za slobodu kretanja hrvatskih radnika. Austrijska vlada objavila je u ožujku da namjerava zatražiti odobrenje Europske komisije da se do 2020. produlji prijelazno razdoblje tijekom kojeg građani Hrvatske nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada. Kao jedan od razloga naveden je velik broj nezaposlenih hrvatskih državljana koji žive u Austriji.