Mađarska, Češka i Poljska demantiraju Angelu Merkel

Mađarska, Češka i Poljska demnatirale su da su potpisale sporazum o vraćanju migranata s Njemačkom.

Nema novog dogovora o prihvatu tražitelja azila iz drugih država Europske unije, Poljska ima veoma restriktivnu politiku azila i neće ju mijenjati, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Artur Lompart. Potvrđujemo to, kao i Češka i Mađarska, dodao je.

Mađarski premijer Viktor Orban demantirao je izvješće da je Mađarska jedna od 14 zemalja koje su spremne potpisati sporazum s Njemačkom o ubrzanju procesa readmisije tražitelja azila deportiranih iz Njemačke, a češki premijer Andrej Babiš također je odlučno odbacio vijest da je među tim zemljama i Češka, prenijela je mađarska agencija MTI.

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel poslala je izvješće pod nazivom "Više reda i pravila u migracijskoj politici: stanje nakon EU summita 28./29. lipnja" koalicijskim partnerima Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) i Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD).

U izvješću se navodi da je 14 zemalja članica EU-a reklo da su spremne potpisati sporazume s Njemačkom o prijemu tražitelja azila koji su prethodno bili već registrirani u njihovim zemljama. Među tim zemljama su navedene i neke od najglasnijih u protivljenju migrantskoj politici otvorenih vrata njemačke kancelarke, uključujući Mađarsku i Češku. Čelnici EU-a postigli kompromis oko migracija: uspostava zatvorenih centara za azil na dobrovoljnoj osnovi