Odnos koalicijskih saveznika u Njemačkoj: Malo naprijed, malo više nazad

Malo naprijed, malo više nazad. Tako bi se najjednostavnije mogao opisati odnos koalicijskih saveznika u vladi koja vodi Njemačku - Kršćansko demokratske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel i sestrinske joj Kršćanske socijalne unije (CSU). U središtu eskalirajućeg sukoba su migranti i mogućnost njihova novog vala na granicama Njemačke.

Za bavarski CSU neodrživ je kancelarkin "mekani pristup" prema migrantima. Toliko da je njihov čelnik, njemački ministar unutarnjih poslova Hort Seehofer, čak i nakon pomirujućeg Sporazuma dogovorenog u Bruxellesu krajem prošlog tjedna nezadovoljan i spreman dati ostavku. Za njega je jedini pravi put za sve migrante potpuno zatvorena njemačka granica i trenutačno vraćanje migranata u zemlje od kuda su krenuli.

"Vidim priliku za izgradnju mostova kroz prijedloge koje je Angela Merkel predstavila u Bruxellesu. Mnogo je postignuto s CSU-om, a vjerujem da će oni koji imaju dobru namjeru zajednički izgraditi te mostove", poručila je pak Julia Klöckner, potpredsjednica CDU-a.

Obje strane ipak  žele zadržati gotovo sedam desetljeća dugo frakcijsko zajedništvo. Čelnici CDU-a Angela Merkel i CSU-a Hort Seehofer zato još jednom, odlučujućom raspravom pokušavaju riješiti sukob u berlinskom sjedištu CDU-a. 

Markus Soeder, premijer njemačke savezne pokrajine Bavarske poručuje:  "Jedno je jasno: stabilnost vlade nije pitanje za nas. Prekidanje saveza parlamentarnih skupina također nije rješenje za nas. Mnogo možete postići kad ste u vladi. Izvan nje, to nije moguće, zbog čega je današnji razgovor svakako prava stvar".

No malo je onih koji vjeruju da je kompromis starih saveznika nakon svega moguć. Ralf Stegner, potpredsjednik SPD-a kaže da je ovo borba između sestrinskih stranaka koja dolazi u neuobičajenom trenutku, jer u Europi postoji mnogo izazova zbog kojih je potrebno djelovanje ujedinjene vlade.

Ustraje li čelnik CSU-a na ostavci, na njegovo mjesto može doći netko iz stranke, tko nije protiv migrantske politike kancelarke Merkel, sada ipak znatno oštrije. No, dođe li do prekida koalicijskog saveza, za svoje mjesto u vladi već su spremni Zeleni. Robert Habeck, predsjednik stranke Zelenih cijelu situaciju opisuje kao kaotičnu. "Mi se trudimo biti ono što smo oduvijek bili među strankama Unije - glas razuma!", poručuje.

Ipak, za bilo kakve promjene, sva su predviđanja još preuranjena.