Norveška investicija u Karlovačkoj županiji - nada za lokalce

Norveška premijerka Erna Solberg u službenom je posjetu Hrvatskoj. Posjetila je i Karlovačku županiju, Žakanje na granici sa Slovenijom, gdje je nazočila polaganju kamena temeljca tvornice pelEta i energane koja će se za proizvodnju toplinske energije koristiti biomasom. Riječ je o investiciji norveškog ulagača, teškoj 19 milijuna eura.

Bageri u žakanjskoj poduzetničkoj zoni već naveliko rade, do proljeća iduće godine niknut će dva pogona: za proizvodnju peleta te energana za proizvodnju struje. Cilj je, kaže investitor Edin Ališić, ostvariti jednu održivu investiciju, održiv pogon u kojem će se zaposliti građane.

U malom Žakanju od tisuću radno sposobnih ljudi, većina ih radi izvan općine. Nova će tvornica trebati barem 30-ak radnika. Danijel Jurkaš, načelnik općine Žakanje nada se da će lokalci koji sada rade u Sloveniji, Karlovcu i Ozlju posao pronaći "doma".

Investicija je 20-ak puta veća od općinskog godišnjeg proračuna, a nešto će se sliti i u njega. Zanemarivo nije ni što će većina obrtnika u poduzetničkoj zoni imati novo grijanje. Moći će, kae poduzetnik Matija Jurinčić, direktno koristiti njihovu toplinu, što će im uvelike smanjiti troškove grijanja.

Početak radova označila je norveška premijerka Erna Solberg, istaknuvši da je ovo tek početak direktne suradnje hrvatskih i norveških tvrtki, zahvaljujući danas potpisanom Memorandumu. Bit će, kaže ona, velikih mogućnosti za suradnju norveških i hrvatskih tvrtki, ali posebno za hrvatske tvrtke da se uključe upravo s ovakvim projektima.

"Veseli me da će upravo i na temelju ovih potpisanih memoranduma zaživjeti i dodatni izvori financiranja koji će sigurno onda doprinijeti da se i naši poduzetnici iz Hrvatske i Norveške povežu", kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

U Hrvatskoj je izgrađeno ili je u fazi gradnje 10-ak energana, za što je na raspolaganju dovoljno sirovine, istaknuo je resorni ministar Tomislav Tolušić. Samo će ova elektrana na godinu trebati 60 tisuća kubika drvne građe.

Norveška premijerka sastala se s premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim je među ostalim razgovarala o jačanju gospodarske suradnje te potpori zemljama regije na putu u Europsku uniju. Potpisali su tri sporazuma vrijedna više od 103 milijuna eura. Taj je novac namijenjen programima za lokalni razvoj, poslovanje i konkurentnost te sudstvo. Solberg je hrvatskom premijeru darovala nogometnu loptu i našoj reprezentaciji poželjela sreću.