Orban najavio spremnost na kompromis o migrantima

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je uoči posjeta Berlinu spremnost za postizanje bilateralnog sporazuma s Njemačkom o prihvatu izbjeglica iz Njemačke, a koje su prethodno bile registrirane u Mađarskoj, javlja dnevnik Bild.

Uvjet za sporazum između Njemačke i Mađarske je da Berlin prije toga sklopi sličan ugovor s Austrijom. Zatim Austrija i Mađarska moraju sklopiti sličan bilateralni sporazum i tek na kraju bi na red mogao doći i sporazum Njemačka-Mađarska, rekao je Orban u razgovoru za dnevnik Bild dan uoči dolaska u Berlin i susreta s kancelarkom Angelom Merkel.

Orban je najavio da će razgovarati i s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom o toj temi.

Naše stajalište naspram procesa dolaska izbjeglica u Europu je još od 2015. poznato, a od samita prošlog tjedna to je i stjaalište EU-a: zatvaranje vanjskih granica EU-a i sabirni izbjeglički centri izvan EU-a, rekao je Orban.

Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU dogovorile su formiranje tzv. tranzitnih centara uz njemačko-austrijsku granicu u kojima bi se smještale izbjeglice i tražitelji azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja EU-a.

Zasad nije sigurno hoće li i koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) prihvatiti taj dogovor, a predstoje još i pregovori o bilateralnim sporazumima s drugim članicama EU o prihvatu izbjeglica. Zasad ni Austrija ni Italija nisu prihvatile takav sporazum.Austrija spremna zaštititi granice ako Njemačka preseli izbjeglice