Austrija: Najprije osigurati vanjske granice

Austrija, koja je s 1. srpnjem preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a, stavila je pitanje migracija kao prvi prioritet, a pri tome težište stavlja na vanjsku dimenziju toga pitanja, odnosno zaštitu vanjskih granica.

Austrijski dužnosnici u razgovorima sa skupinom briselskih dopisnika, pozvanih u Beč u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva, ističu da bi veće kontrole i zaustavljanje ilegalnih migranata na vanjskim granicama dalo drukčiju sliku i olakšalo rješavanje drugog aspekta migracija - kretanje migranata unutar EU-a, tzv. sekundarne migracije, kada migrant po ulasku na teritorij EU-a odlazi prema ciljanoj destinaciji, najčešće Njemačkoj i Švedskoj. 

Moramo najprije kontrolirati vanjska ulazna vrata u našu zgradu, a tek onda razgovarati o raspoređivanju ljudi  po sobama u našoj kući, kaže jedan austrijski dužnosnik.

Ostaje nejasno što se smatra vanjskim granicama EU-a, jer se često iz izjava dužnosnika EU-a i zemalja članica može razumjeti da pod time zapravo misle na vanjske granice schengenskog prostora. 

Njemački ministar prometa Norbert Hofer izjavio je na konferenciji za novinare da će Austrija zatvoriti svoje južne granice ako to učini Njemačka na svojim južnim granicama. Ne želimo postati zemlja prihvata za migrante u kojoj bi oni bili blokirani jer ne mogu nikamo dalje, rekao je Hofer. 

Ako se to dogodi doći će do domino efekta, a to bi onda značilo i suspenziju schengengskog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola. U Beč će sutra doći njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer koji će o pitanju migracija razgovorati s kanceralom Sebastianom Kurzom.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je uoči posjeta Berlinu spremnost za postizanje bilateralnog sporazuma s Njemačkom o prihvatu izbjeglica iz Njemačke, a koje su prethodno bile registrirane u Mađarskoj, javlja dnevnik Bild.