Bulj: Intenzivnije razgovarati sa Srbijom o naplati ratne štete od 40 milijardi eura

Mostov zastupnik Miro Bulj ustrajao je da Hrvatska mora puno intenzivnije razgovarati o naplati ratne štete koju joj je Srbija nanijela u Domovinskom ratu, a koja, kaže, iznosi oko 40 milijardi eura.

Na tome treba poraditi hrvatska Vlada i diplomacija, naglasak mora biti da se tih 40 milijardi eura štete napokon naplati jer bi se tim sredstvima mogao dijelom osnažiti i Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, rekao je Bulj u raspravi o zakonu o Fondu te o zakonima kojima ukida Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja, a njegove aktivnosti prenose na Zakladu hrvatskih branitelja.

Fond je, smatra Bulj, na prekretnici, ili će se osnažiti, ili ugasiti, ukoliko Vlada ne bude unosila nove udjela u njega. Činjenica je da su se javne tvrke privatizirale, a da pritom sedam posto dionica nije uplaćivano u Fond, rekao je Mostov zastupnik.

S Fondom se, na žalost, stalo na trećini puta, Fondu je trebalo dati i sedam posto dionica kod privatizacije Croatia osiguranja, ističe Ivan Šuker (HDZ) te tumači kako je to trebalo učiniti neovisno što u zakonu stoji da se to može (dakle, ne mora) učiniti.

Neuplatu sedam posto dionica CO, apostrofirali su i drugi HDZ-ovi zastupnici, što je ponukalo SDP-ova Predraga Matića, ministra hrvatskih branitelja u doba privatizacije CO, da objasni kako je do toga došlo.
Da, moj je krimen, da se kao ministar branitelja nisam uspio izboriti za sedam posto dionica CO, no oni koji kritiziraju ne znaju kako su mi vezli ruke, rekao je Matić, navodeći da je u zakonu o privatizaciji prvotno pisalo da Vlada daje braniteljima sedam posto od privatizacije javnih tvrtki, da bi 2010., ničim izazvan, HDZ u zakon ubacio riječ može. Kad je nešto može, znači da i ne mora, pa se dogodilo i meni da se nisam uspio izboriti za 7 posto dionica CO, rekao je Matić, navodeći da se radi o 50, odnosno 60 milijuna kuna.

Josip Đakić (HDZ) podržava da se aktivnosti Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja prenesu na Zakladu. Ističe da je Fond dodijelio 85 tisuća stipendija, a Zaklada pomogla oko 26 tisuća braniteljskih obitelji.

Da bi nova zakonska rješenja trebala donijeti pozitivne pomake, istaknuo je državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vučić.

Zakon bi trebao riješiti i problem nepodignute dividende koje opterećuje Fond, a koja je koncem 2017. iznosila 111 milijuna kuna. Dividenda koju član Fonda ne podigne do konca godine, pretvorit će u njegov odgovarajući udjel u Fondu, tumači Vučić.

Prestanak djelovanja Fonda za stipendiranje, odnosno prenošenje njegovih aktivnosti na zakladu, objasnio je stalnim padom podnesenih i odobrenig stipendija, odnosno pomoći.
U školskoj odnosno akademskoj 2010./2011. od 15 tisuća zahtjeva odobreno je oko 10 tisuća stipendija, u aktualnoj godini od 4.500 zahtjeva odobreno je 3. 817 stipendija, a slična je tendencija i kod dodjele financijskih pomoći braniteljima. Od 2010., kada je odobreno 4.533 financijske pomoći, njihovje broj lani pao na 2.076.

Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prosvjedovali su zbog tog zakona, nezadovoljni prijedlogom prema kojem će 25 posto liječnika i dalje ostati pri domovima zdravlja, tvrdeći da time svi liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne bi bili ravnopravni. Traže i ukidanje članka prema kojem ordinacije primarne zdravstvene skrbi, a tu osim liječnika obiteljske medicine pripadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

Prihvaćeni amandmani SDSS-a na izmjene Zakona o najmu stanova

Predstavnik Vlade je u nešto izmijenjenom obliku prihvatio sva tri amandmana koje je na izmjene Zakona o najmu stanova podnio SDSS, dok je odbio sve oporbene amandmane, odnosno saborskih klubova Živog zida i SNAGA-e, SDP-a i Neovisni za Hrvatsku.

Prihvaćen je amandman SDSS-a kojim se predlaže da, ako jedinica lokalne samouprave ne raspolaže stambenim fondom ili sredstvima, obvezu prema zaštićenom najmoprimcu preuzima Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Prihvaćen je i amandman po kojemu je za prijam zaštićenog najmoprimca u dom za starije i nemoćne osobe potrebno da iskaže svoju volju, kao i amandman kojim se dopunjuju završne odredbe zakona, kazao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, prilikom izjašnjavanja o amandmanima.

Sabor će u petak početi rad glasovanjem o dosad raspravljenim točkama, ali ne i o izmjenama Zakona o najmu stanova koje je odgođeno za idući tjedan.