Predsjednica i Pahor složni: Važno je usredotočiti se na čuvanje vanjskih granica EU-a

U Sloveniji u Goriškim brdima sastali su se slovenski predsjednik Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Austrije Alexander fan der Bellen. Glavna tema razgovora bila je migrantska kriza.

U vrijeme jačanja izolacionizma i prijetnje trgovinskih ratova, bitno je da sve tri zemlje ostanu privržene Europskoj uniji. Slovenski predsjednik zatražio je od Austrije, koja predsjeda Unijom, da izvijesti Ljubljanu i Zagreb o svim važnim temama, osobito o problemu migracija.

"Ne vidim opravdanih razloga da Austrija uvede strožu kontrolu na granici sa Slovenijom. Jednostrano poduzimanje mjera glede migracija imalo bi za posljedicu domino-efekt. Učine li to, i mi ćemo biti prisiljeni uvesti mjere na slovensko-hrvatskoj granici", izjavio je slovenski predsjednik Borut Pahor.

Migrantska kriza može se kontrolirati jedino zajedničkom europskom politikom. A to je humanitarni pristup s pojačanom kontrolom vanjske granice, poručila je hrvatska predsjednica. ""Potrebno je pojačati i stvarno vraćati nezakonite migrante i dati daljnu potporu Frontexu dodatnim resursima i mandatom te osigurati blisku suradnju između zemalja EU-a i trećih zemalja posebno jugoistične Europe", kaže Grabar-Kitarović.

Godina je dana od donošenja arbitražne presude i za Sloveniju je to pitanje riješeno, rekao je Pahor. Dodao je da će Ljubljana učiniti sve da osigura svoj teritorijalni integritet.

Za Hrvatsku presuda ne postoji jer je proces kompromitiran, odgovorila je Grabar-Kitarović. Vjeruje da će se o tom pitanju razgovarati nakon što se u Ljubljani sastavi nova vlada. Posebno su se osvrnuli na stanje u BiH.

"Ja osobno mislim da nametanje volje od jednog naroda ne može se tumačiti kompromisno. Nadam se da će Eu posvetiti tom još veću pozornost i da ćemo u tom duhu, poštujući volju naroda Bih ne miješajući se u izravna pitanja", kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednici Slovenije, Hrvatske i Austrije poduprli su europsku perspektivu  država jugoistoka Europe.

U Ljubljani je naša Kristina Pešić.