Provjera i onih putnika kojima nije potrebna viza

Europski parlament usvojio je nova pravila prema kojima će državljani trećih država, kojima nije potrebna viza, morati dobiti odobrenje prije putovanja u Europsku uniju.

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) trebao bi biti operativan 2021. godine, a primjenjivat će se na više od 60 država, čijim državljanima nije potrebna viza. Zahvaljujući ETIAS-u unaprijed će se moći provjeriti putnike i ustanoviti predstavlja li njihova prisutnost na području država članica rizik za sigurnost, rizik od nezakonitog useljavanja ili visok rizik od epidemije. Ako bude potrebno, uskratit će se odobrenje putovanja. Ako pak nema razloga za daljnju analizu, odobrenje putovanja bit će brzo izdano.

Prije nego krenu na put, putnici će morati ispuniti e-obrazac s osobnim podacima (ime, datum i mjesto rođenja, spol i nacionalnost) i podacima o putovnici. Uključena su pitanja i o prijašnjem kažnjavanju i putovanju u zone zahvaćene sukobima.

Podnositelj zahtjeva će za svaki zahtjev morati platiti naknadu za odobrenje putovanja od sedam eura, a to odobrenje će biti valjano tri godine.

Pitanja o kaznenim evidencijama i putovanja u zone zahvaćene sukobima

Podnositelj zahtjeva morat će obavijestiti vlasti o svim presudama za teška kaznena djela (poput terorizma, seksualnog iskorištavanja djece, krijumčarenja ljudi ili droga, ubojstva i silovanja), boravka u određenim ratnim zonama i o bilo kakvim prethodnim administrativnim odlukama u kojima se traži da napuste zemlju tijekom posljednjih deset godina.

Nakon glasovanja u Parlamentu prijedlog moraju prihvatiti ministri država članica u Vijeću.