ZAMP: Propuštena je prilika o uređenju Interneta

Zastupnici Europskog parlamenta odbili su prijedlog Odbora za pravna pitanja da se započne s međuinstitucijskim pregovorima o Uredbi o autorskim pravima na digitalnom tržištu. Protiv prijedloga Odbora glasovala je većina zastupnika, njih 318, a za prijedlog Odbora bilo je njih 278, dok je 31 zastupnik bio suzdržan.
Parlament je zaključio da će biti otvoren za raspravu, izmjenu i glasovanje na sljedećoj plenarnoj sjednici u rujnu.

Nakon glasovanja, izvjestitelj Axel Voss (EPP,DE) je izjavio: Žao mi je što većina zastupnika Europskog parlamenta nije podržala stajalište koje ja i Odbor za pravna pitanja zagovaramo. Ali ovo je dio demokratskog procesa. Ovoj temi vratit ćemo se u rujnu radi daljnjeg razmatranja.Prema Poslovniku Europskog parlamenta, ako se više od 10% zastupnika (76 zastupnika) usprotivi, dolazi do plenarnog glasovanja koje će potvrditi ili odbiti odluku odbora.
Ako Parlament odbije odluku odbora o stupanju u pregovore, nacrt zakonodavnog akta i izvješće nadležnog odbora uvrštavaju se na dnevni red sljedeće sjednice, a predsjednik utvrđuje rok za amandmane.

ZAMP: Propuštena je prilika za uređenja Interneta 

ZAMP je pak objavio da Hrvatsko društvo skladatelja, kao i druga autorska društva diljem EU smatraju to propuštenom prilikom da se jednom i zauvijek riješi sadašnja nepravda na digitalnom tržištu, o čemu se zadnje dvije godine temeljito raspravljalo i što je i potkrijepljeno čvrstim činjenicama i dokazima. No, europski autori i dalje s iščekivanjem prate razvoj situacije i nadaju se da će Europski parlament na kraju doći do pozitivnog rješenja utemeljenog na činjenicama.