Vlada dala jamstvo za gradnju nove bolnice u Rijeci

Vlada je na današnjoj sjednici dala jamstva za gradnju nove bolnice u Rijeci. Nakon dugih desetljeća čekanja, u Rijeci će se graditi dječja bolnica i klinika za ginekologiju i porodništvo. U planu je i novi termoenergetski blok te otvoreno višeetažno parkiralište. Vlada je KBC-u Rijeka dala jamstva za zaduženje kako bi se osiguralo potrebnih 750 milijuna kuna.

"Hrvatska Vlada šalje poruku da rješavamo dugoročno u cjelini projekt KBC Rijeka koji je izrazito važan i za Rijeku i za Primorsko-goransku županiju, uopće za cijeli ovaj dio Hrvatske, a i druge županije koje gravitiraju prema Rijeci", pojasnio je premijer Andrej Plenković. Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture dodao je da "onaj tko tamo ne živi, nije pacijent i nije to vidio, ne može vjerovati u kojim uvjetima rade liječnici i osoblje KBC Rijeka".

Novi dom za oštećene stanovnike Hrvatske Kostajnice

Prije četiri mjeseca vlasnicima kuća u Hrvatskoj Kostajnici život se promijenio iz temelja, Vlada je odlučila trajno im osigurati novi dom. Ne samo tim građanima, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, nego svima onima kojima su kuće srušene proteklih godina zbog posljedica klizišta.

Bolja priprema pravosudnih kadrova

Bolju pripremu kadrova koji će raditi u pravosuđu trebao bi omogućiti zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima. "Svake godine pravni studij završi 900 studenata, steknu zvanje diplomiranih pravnika. Želimo svima njima omogućiti da kroz volontiranje na sudu brže steknu uvjete za izlazak na pravosudni ispit", pojasnio je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Prilika za zagrebački NSK

Vlada je danas donijela odluke kojima se hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovini 2020. proglašava posebno važnim za zemlju. Očekuje se da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja održati 1400 sastanaka na svim razinama u Bruxellesu, a u Hrvatskoj najmanje jedan summit šefova država i vlada zemalja članica. 

Komentirajući pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020., ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirala je da je to zapravo najveći posao pred državnom upravom otkako je moderne hrvatske države.

Bit će to nova prilika i za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu jer zbog potreba predsjedanja, u sklopu NSK trebao bi se dovršiti kongresni centar, kako je i bilo planirano 2007.