Počela prva runda trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Američke carine na uvoz robe iz Kine "teške" 34 milijarde dolara stupile su na snagu, signalizirajući početak sveobuhvatnog trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Carine od 25% u SAD-u su stupile u ponoć na snagu, a recipročnom reakcijom, Kina je također odgovorila nametanjem carina od 25% na uvoz 545 artikala iz SAD-a, ukupne vrijednosti 34 milijarde dolara.

Kina je optužila SAD za pokretanje najvećeg trgovinskog rata u gospodarskoj povijesti. Kineska strana, nakon što je obećala da ni u kojem slučaju neće ispaliti prvi hitac, prisiljena je krenuti u protunapad kako bi zaštitila interes svojeg naroda, poručilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Ranije ove godine predsjednik SAD-a Donald Trump naredio je uvođenje carina na kinesku robu vrijednu 50 mlrd. USD, a prvi krug tih carina danas je stupio na snagu.

Carine su dio Trumpove protekcionističke agende, kojom potkopava politiku slobodne trgovine koja je oblikovala globalnu razmjenu roba u posljednjih nekoliko desetljeća. Kazao je da su carine usmjerene na zaštitu radnih mjesta i zaustavljanje nepravednih transfera američke tehnologije i intelektualnog vlasništva u Kinu.

Bijela kuća je poručila da će razmotriti carine od preostalih 16 milijardi dolara na kineske proizvode, a za koje je Trump predložio da bi mogle stupiti na snagu kasnije ovog mjeseca.

Europa zabrinuta zbog povećanja carina u trgovini između SAD-a i Kine

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem izrazila je zabrinutost zbog povećanja carina u trgovini između SAD-a i Kine i upozorila kamo takva eskalacija vodi. Zabrinjavajući razvoj situacije s eskalacijom carina između SAD-a i Kine. Jasno štetno za svjetsko gospodarstvo. Trgovinski ratovi su loši i nije ih lako dobiti poručila je.Rusija je također poručila da će "braniti svoje interese"

Rusija je poduzela i poduzet će sve potrebne mjere za zaštitu svojih interesa. Tim više što su takve mjere predviđene pravilima i normama Svjetske trgovinske organizacije, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi AFP. Dodao je da Moskva s velikom pozornošću prati mjere poduzete u tom trgovinskom ratu na obje strane i izrazio zabrinutost zbog posljedica za konkretne sektore svjetskog gospodarstva.

Rusija je, kao odgovor na američke mjere, uvela carine od 25 do 40 posto na više proizvoda koje uvozi iz SAD-a. Carine će, među ostalim, obuhvatiti strojeve za cestogradnju, opremu za naftni i plinski sektor, obradu metala i optička vlakna. Šteta od američkih trgovinskih ograničenja ruskog izvoza se procjenjuje na 537,6 milijuna dolara, rekao je ministar gospodarskog razvoja Maksim Oreškin.