Sabor donio zakone za blokirane

Sabor je donio zakone kojima se rješavaju pitanja otpisa dugova, ovrhe nad novčanim sredstvima, te stečaj potrošača.

Zastupnici Živog zida, ocijenili su nakon što su odbijeni oporbeni amandmani, da je riječ o vrhunskom cinizmu. Smatraju da je država, ako je željela pomoći blokiranima, trebala odlukom sasjeći dužništvo.

SDP, iako se slaže da zakoni pomažu blokiranima, upozoravaju na diskriminaciju jer oni kojima ovrha ide na nekretninu, a ne novčana sredstva, zakonom nisu obuhvaćeni.

Prema donesenim zakonima, dužnicima slijedi otpis dugova državi i njenim tvrtkama do 10.000 kuna te obustava ovrha koje su najmanje tri godine nenaplaćene.

Sabor je sjednicu nastavio glasovanjem o dosad raspravljenim točkama. Glasovanje o izmjenama Zakona o najmu stanova odgođeno je za idući tjedan jer dogovori o finalizaciji tog zakonskog prijedloga, još traju, potvrdio je nakon sjednice Kluba HDZ-a Branko Bačić.  

Idući se tjedan očekuje i izbor guvernera HNB-a. Među kandidatima je i aktualni guverner Boris Vujčić, potvrdio je Bačić. O imenima drugih kandidata nije htio govoriti, kao ni je li među kandidatima bivša ministrica Martina Dalić.

Nakon glasovanja o raspravljenim točkama dnevnog reda, zastupnici će rapravljati o nekoliko zakona iz područja obrane. Među njima je konačni prijedlog Zakona o Zakladi vojne solidarnosti koji predviđa osnivanje zaklade za potporu djelatnicima MORH-a i pripadnicima Oružanih snaga.

Na dnevnom redu su i odluke o sudjelovanju Oružanih snaga u akciji potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju te u akcijama koalicijskih snaga "Inherent resolve".  

Na početku današnjeg zasjedanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da se dnevni red tekuće sjednice dopunjuje s deset točaka.

U podne će u Saboru biti obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici.