Bačić: Najkasnije do ponedjeljka kandidat za guvernera HNB-a

U nedjelju istječe mandat guverneru HNB-a Borisu Vujčiću. Novog prijedloga za guvernera u Saboru još nema. Tehnički, Hrvatsku narodnu banku od ponedjeljka će voditi sadašnji zamjenik. Među kandidatima spominje se i donedavna ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je da će vladajuća koalicija najkasnije do ponedjeljka imati kandidata za guvernera.

U Saboru nas čeka imenovanje guvernera, njegova zamjenika i tri viceguvernera. U tijeku su konzultacije oko izbora svih pet čelnih ljudi HNB-a. Mislim da ćemo danas tijekom dana, a najkasnije u ponedjeljak, imati kandidate za guvernera i ostale dužnosnike HNB-a i u idući petak ćemo glasovati o njima, izvijestio je Bačić.

Za sada ne bih o kandidatima, dok s koalicijskim partnerima ne dogovorimo svih pet imena, kazao je. Samo je potvrdio da je i dosadašnji guverner Boris Vujčić jedan od kandidata za guvernera o kojima se ozbiljno razmišlja. Na pitanje je li i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić jedna od kandidatkinja nije odgovorio.
Mislim da trebaju promjene. Novog guverenera birat će premijer, no smatram da je promjena potrebna jer se u HNB-u nije ništa događalo, rekao je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a.

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u Saboru je izvijestio novinare kako je dobio pouzdanu informaciju da je Hrvatska narodna banka u 2017. godini ostvarila povijesno najveći gubitak otkako je osnovana od 2,554 milijarde kuna, što je utvrdila revizorska kuća Deloitte još 15. ožujka ove godine. Sto dana nakon što je ta revizorska kuća potpisala financijski izvještaj, javnost je ostala prikraćena za ovu nevjerojatnu informaciju, rekao je Lovrinović.

Pitao je zašto se ta vijest skrivala sto dana, zašto je gubitak toliki i je li to povezano s prestankom mandata sadašnjeg vodstva HNB-a. Lovrinović je zatražio da se ta informacija provjeri, da se sazna otkuda gubitak, tko ga je napravio i da svi odgovorni za to trenutačno snose odgovornost.