Pavić i Vrdoljak: Jačat će se drugi stup

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić razgovarao je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s izaslanstvom koalicijskog partnera HNS-a na čelu s predsjednikom Ivanom Vrdoljakom o prijedlogu mirovinske reforme i obojica su razgovore ocijenila vrlo konstruktivnim te istaknuli da će se jačati 2. stup i povećavati izdvajanja u njega. 

U izjavi nakon sastanka ministar Pavić je rekao kako mu je drago da mogu umiriti buduće umirovljenike jer Vlada radi na tome da riješi problem dodatka od 27% kako se ne bi dogodilo da u idućih 10 do 15 godina imaju za 500 kuna manju mirovinu.

Radimo i na tome da riješimo problem 300.000 naših budućih umirovljenika koji će imati manje od minimalne mirovine i neće im pomoći ni 27%, rekao je Pavić i istaknuo da nakon održanih sastanka može reći da nema ukidanja 2. stupa već da ga žele ojačati i osnažiti. Dodao je da su razgovarali i kako to učiniti, o boljoj kontroli, o povećanju izdvajanja za 2. mirovinski stup ne samo na 6% nego dugoročno i na 10%.

Razgovarali smo i o različitim drugim modelima korištenja te štednje u čemu su koalicijski partneri iznimno konstruktivni s dobrim rješenjima i vjerujemo da će sa zajedničkim snagama apsolutno i stati pred javnost s cjelovitim prijedlogom, izvijestio je Pavić, napomenuvši da je riječ o vrlo kompleksnom preoblemu.

Vrdoljak: U 2. stupu je budućnost većih mirovina

I predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak razgovor je ocijenio vrlo konstruktivnim. Rekao je da je cijeli stranački tim ostao kod stajališta da se 2. stup mora jačati i da je ministar to prihvatio. Dogovorili smo ne samo izdvajanja od 6 posto u slijedećih nekoliko godina nego i da predvidimo povećanje izdvajanja svakih nekoliko godinama po 1% kako bismo bili potpuno jasni da je u 2. stupu budućnost isplata većih mirovina u Hrvatskoj, rekao je Vrdoljak.

Izvijestio je kako su izašli s inicijativom da se osobama koje su danas u 2. stupu i za 15 godina odlaze u mirovinu dopusti isplata ušteđenih 15, 20, odnosno 30  posto sredstava. Mislim da je jako dobro voditi računa o tome ako je netko, primjerice, u svojih 40 godina staža uštedio 500.000 kuna, da mu se omogući jednokratna isplata od 100.000 kuna uz svijest da to smanjuje buduću mirovinu, rekao je Vrdoljak. Ljudima treba dati mogućnost izbora, naglasio je.

I Vrdoljak je istaknuo da postoji velik broj umirovljenika koji ni s dodatkom od 27% neće dosegnuti minimalni iznos mirovine. Njima država izlazi u susret mnogo većim iznosima, pa oni mogu teško raspolagati sredstvima iz 2. stupa, a svi drugi bi trebali imati izbor, otići u 1. stup ili dio sredstava uzeti jednokratno, a ostatak im isplaćivati iz 2. stupa, kazao je Vrdoljak.