Mala turistička inventura u Temi dana

U Temi dana govorile su tri direktorice turističkih zajednica - zagrebačke Martina Bienenfeld, dubrovačke Romana Vlašić i splitske Alijana Vukušić.

Festival Ultra nas je pozicionirala na sami vrh svjetskih "elektroničkih" karti, dala je dodatnu vrijednost našim turističkim proizvodima, a uz marketinške efekte imamo ogromne ekonomske efekte, ne samo Split već i cijela Hrvatska. Naši gosti smatraju da su cijene dobre, ostaju skoro sedam dana, a 80% njih planira se vratiti. To su gosti preko 150 eura, ne računajući kartu za festival, rekla je Vukušić. Spomenula je i brojna druga događanja u Splitu tijekom cijeloga ljeta kao i odličnu gastgronomsku ponudu. Ovih dana je su u Splitu gostiju iz preko 140 zemalja.

U Dubrovniku je trenutno oko 23.000 turista, koliko ih je bilo u isto vrijeme lani. Nabrojniji su Britanci, zatim Amerikanci, a na trećem mjestu su Australci, dakle svi oni koji dobro troše, rekla je Vlašić. U starome gradu ispred Luže prati se nogometna utakmica Hrvatska-Rusija.

Dubrovnik ima problema s velikim brojem taksista i prometnim gužvama. Vjerujem da je liberalizacija taksi-prometa napravljena u dobroj namjeri, ali trebalo bi na kraju sezone podvući crtu i vidjeti kakvi su njegovi učinci, rekla je. Smatra da bi u tome zadnju riječ trebale imati jedinice lokalne samouprave.

Zagreb je u prvih šest mjeseci zabilježio milijun noćenja. Gosti su sa svih kontinenata,  prvi po dolascima su gosti iz Južne Koreje, a po noćenjima Amerkanci, rekla je Bienenfeld.

Zadnjih godina raste broj privatnih iznajmljivača pa ih je danas oko 40%, isto toliko nosi hotelski smještaj, a ostatak su hosteli. Veliki bum zagrebačkog turizma postupno će se početi smirivati i vjerojatno i kretati se oko 10-ak posto. No važno je da ćemo početi razvijati specifične vrste turizma, prvenstveno medicinski i poslovni turizam, rekla je direktorica zagrebačke turističke zajednice.