Sudionici Marša mira počeli obilježavati godišnjicu genocida u Srebrenici

Više od pet tisuća sudionika u nedjelju je krenulo na Marš mira iz mjesta Nezuci u okolici Tuzle prema Srebrenici do koje će pješačiti iduća dva dana. Time žele odali počast žrtvama genocida što su ga u srpnju 1995. nad srebreničkim Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U maršu sudjeluju članovi obitelji ubijenih Srebreničana te stotine onih koji na taj način obilježavaju godišnjicu srebreničkog genocida. Središnja komemoracija u Memorijalnom centru u Potočarima održat će se 11. srpnja.

Sudionici Marša mira proći će put dug stotinu kilometara kojim su se Bošnjaci pokušali domoći slobodnog teritorija nakon što su srpske snage prije 28 godina pregazile enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Na tom su putu Srebreničani bili izloženi neprekidnim napadima, tisuće su ih stradale u pokušaju da izađu iz enklave i domognu se teritorija pod kontrolom Armije BiH.
Na čelu povorke koja je krenula iz Nezuka bio je Naser Orić, ratni zapovjednik obrane Srebrenice.

"Svaka stopa na ovoj stazi natopljena je krvlju", kazao je Orić pozvavši sudionike marša da se s dužnim poštovanjem odnose prema uspomeni na žrtve.

11. srpnja na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida pronađeni proteklih godina u jednoj od brojnih masovnih grobnica.

U genocidu počinjenom nakon 11. srpnja 1995. ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka, a do sada su pronađeni i pokopani ostaci njih više od 6600.