Butković za HRT: Odluka o novoj upravi CA znat će se vrlo brzo

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je o spriječenom štrajku u Croatia Airlinesu, investicijama u prometnu infrastrukturu, modernizaciji željeznice, restrukturiranju cestovnog sektora i otvorenju Čiovskog mosta.

Butković je kazao da ideja o štrajku u Croatia Airlinesu za vrijeme turističke sezone nije dobra. Činjenica je da smo u Banskim dvorima održali sastanak na kojemu je bio i premijer Andrej PlenkovićZaključili smo da nije dobro da se sada ide u štrajk. Dijalog se nastavlja, a Vlada će se snažnije uključiti u rješavanje svih problema, kazao je Butković.Što se tiče izbora nove uprave rekao je da je natječaj u tijeku i da ga treba završiti. Ubrzo ćemo donijeti odluku o novoj upravi, a usporedo ćemo nastaviti dijalog oko svih otvorenih pitanja, dodaje.

Kao jedno od rješenja za CA spomenuo je ulazak strateškog partnera. Imamo više scenarija koji se pripremaju, a to je jedan, odnosno dokapitalizacije tvrtke CA. Neke od europskih kompanija i fondova već su se javljale i iskazivale određeni interes. Pričekajmo da stvar bude pripremljena, pa ćemo na vrijeme izaći van sa svim informacijama, kazao je ministar Butković.

"20 mlrd. kn u prometnu infrastrukturu"

U prometnoj infrastrukturi otvaramo veliki investicijski ciklus -  oko 20-ak milijardi kuna. Naravno da smo otvoreni za daljnja ulaganja i investicije. Kina kao jedna od svjetskih velesila u tom smislu je dobrodošla, rekao je. Najviše smo razgovarali o gradnji nizinske pruge. Postoji interes i za zračnu luku Zadar. No pričekajmo da se stvari konkretiziraju. Mi smo otvoreni za razgovor i nove investicije, dodao je.

"Nabavit ćemo nova 32 vlaka"

Od 20 milijardi kuna što se ulaže u prometnu infrastrukturu najviše se ulaže u željeznice. Trenutačno traju radovi na pruzi Dugo Selo - Križevci. Nedavno smo potpisali ugovor za izvođenje na dionici Zaprešić - Zabok, potpisali smo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Vinkovci-Vukovar. Završava se pruga prema Sisku, Lička pruga, a raspisujemo natječaj i za još jedan veliki projekt, a to je dovršetak od Koprivnice tj. Križevaca prema mađarskoj granici.

Iduće godine krećemo s natječajem za gradnju prve dionice pruge od Zagreba prema Karlovcu, odnosno prema Rijeci. Pripremamo i nabavku nova 32 vlaka. To je program koji pripremamo sa Svjetskom bankom i europskim fondovima, naglasio je ministar Butković. 

"Izabrali konzultanta za pitanje budućeg sustava naplate cestarine"

Restrukturiranje cestovnog sektora je uspješna reforma koju je ova vlada započela i uspješno je provodi. Ona je rezultirala i uštedama na kamati oko 50 mil. eura i na to smo ponosni. Ovih dana smo izabrali konzultanta koji bi trebao dati odgovor na pitanje - koji je budući sustav naplate cestarine. Pustit ćemo struci da kaže svoje, a to je otpirlike početkom 2019. Taj sustav bi trebao biti implementiran početkom 2021. godine. Gužve na našim autocestama kroz par godina bit će puno manje, a bit će puno više vozila, izjavio je.

"Čiovski most otvara se za osam dana"

Odgovarajući na pitanje o Čiovskom mostu Butković je kazao da je bilo s tim mostom problema. Kao što sam najavljivao, do početka turističke sezone mopst će biti gotov. Za oko osam dana imat ćemo otvaranje Čiovskoga mosta. Radovi su gotovi. Radi se tehnički pregled. Čekamo uporabnu dozvolu i nakon toga puštamo promet.