Umrla žena koja je bila izložena otrovu novičok

Britanska policija objavila je da je pokrenula istragu o ubojstvu nakon što je večeras umrla žena izložena nervnom otrovu novičok, objavio je BBC.

Dawn Sturgess (44) umrla je u bolnici nakon što je od 30. lipnja u kritičnom stanju. Charlie Rowley (45), koji je također bio izložen novičoku, i dalje je u bolnici i njegovo je stanje kritično.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da je "šokirana" smrću Dawn Sturgess.

Ministar unutarnjih poslova Sajid Javid rekao je: Tužna vijest samo pojačava našu odlučnost da otkrijemo što se točno dogodilo. Šef britanskih protuterorističkih snaga Neil Basu rekao je da je Sturgess, majka troje djece, umrla od posljedica strašnog, bezobzirnog i barbarskog čina.

Trovanje bivšeg ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri u ožujku bio je prvi napad kemijskim oružjem na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata. Rusija je opovrgnula bilo kakvu upletenost u taj slučaj optuživši britansku tajnu službu da je izvela napad kako bi potpirila histeriju usmjerenu protiv Moskve.

Dvoje Britanaca otrovano je 30. lipnja u Amesburyju, gradu na jugozapadu Engleske, 11 km udaljenom od Salisburyja, gdje su napadnuti Skripalj i njegova kći Julija. Za otrovani par isprva se mislilo da je uzeo prekomjernu dozu heroina ili cracka. No, analiza vojnoga istraživačkog centra Porton Down pokazala je da su bili izloženi novičoku. Britanija je o tome obavijestila Organizaciju za zabranu kemijskoga oružja. Dodatna analiza pokazala je da je par bio izložen nervnom otrovu jer su rukama dirali kontaminirani predmet, priopćila je policija.

Javid je jučer rekao kako policija razmatra mogućnost da su dva slučaja trovanja povezana. Dodao je da trenutačno ne postoje planovi za nove sankcije protiv Rusije.

Profesor Franjo Plavšić, toksikolog, znanstvenik i sveučilišni nastavnik, izjavio je prošli tjedan za HRT da je novičok otrov koji djeluje na enzime acetilkolinesteraze i njihovu aktivnost. Izaziva nakupljanje acetilkolina koji ima vrlo različite učinke te u izaziva smrt.