Aleksandra Kolarić: Nastavit će se agonija u SDP-u

Kako je poručio, Davor Bernardić sam se ne namjerava povući s mjesta šefa SDP-a. Naime, unatoč peticiji koju su do sada potpisala 23 zastupnika, 8 gradonačelnika i šezdesetak ostalih stranačkih dužnosnika, ukupno njih više od 90, Bernardić i dalje ima prilično uvjerljivu većinu u Predsjedništvu stranke, ali i Glavnom odboru te županijskim i gradskim organizacijama. S pučistima u vlastitim redovima za sada se ne namjerava obračunavati.

Aleksandra Kolarić
jedna je od članova SDP-a koji nisu potpisali peticiju protiv predsjednika Davora Bernardića. Nije mi nitko ponudio da je potpišem, a i da jest, ne bih potpisala tako krnju peticiju, izjavila je.

Smatra da je problem u stranci mnogo širi i da Bernardić nije jedini odgovoran. U stranci su dva klana. Jedan je onaj koji se voli nazivati 'Zoranovim dečkima', a Davor ih naziva pučistima. Drugi klan je ekipa oko Davora Bernardića. Sve dok nijedan od ta dva klana nije u stanju predložiti kompromis i podržati kompromisno rješenje - što je jedini izlaz iz ove situacije - agonija njihove borbe će se nastaviti, kaže Kolarić.

Razloge zašto se o podjelama tako javno govori, iako ih ima u svim strankama, Kolarić vidi u lošem rejtingu, poziciji oporbene stranke te u tome što je ljevica manje hijerarhijski strukturirana. Ljevica je obično otvorenija, toleriraju veću razinu kritike. Način na koji će se ova kriza riješiti definirat će nas kao stranku u budućnosti - hoćemo li biti otvorena stranka koja otvoreno komunicira i koja je otvorena prema medijima i našim simpatizerima. 

SDP-om nitko ne upravlja. Ekipa Zorana Milanovića jako loše zagovara svoj cilj, dok drugi dio pokazuje da ne zna što bi zbog omjera snaga u Predsjedništvu i Glavnom odboru, izjavila je Kolarić. Opasnom smatra situaciju u kojoj 23 zastupnika okreću leđa predsjedniku. To pokazuje da vodstvo stranke ne upravlja dobro krizom, a potvrdio je to i Komadina načinom na koji je branio Bernardića, izjavila je.

Razloge dugogodišnjih problema u SDP-u vidi u tome što nitko tko je vodio tu stranku nije imao snage suočiti se sa samim sobom i vlastitim nedostacima. Stranka smo koja nikad nije uspjela na tijelima otvoriti argumentiranu raspravu o izbornim rezultatima. Tako stranka ne može ići dalje. Nepostojanje samokritičnosti, dugogodišnje zanemarivanje članova, nepostojanje jasnih kriterija za kadrovsko napredovanje, potpuna izgubljenost prema glasačima - time se nitko nije bavio, rekla je Kolarić.

Kao dobar potez u Bernardićevu mandatu navela je program, ali on je mrtvo slovo na papiru jer nije se o njemu komuniciralo ni u stranci ni s glasačima. Poručila je kako SDP više nema vremena za takvu aljkavost, šlampavo vođenje stranke. Ova agonija nastavit će se sve dok se onaj pasivni, šutljivi dio članstva ne okupi i jasno ponudi alternativu za budućnost stranke.