I britanski ministar vanjskih poslova podnio ostavku zbog protivljenja Brexitu

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je podnio ostavku u vladi premijerke Therese May jer nije mogao prihvatiti njezin novi plan izlaska iz Europske unije i jer se boji da san o brexitu umire.

Johnson je napisao na društvenoj mreži Twitter da je ponosan što je bio ministar vanjskih poslova i da odlazi tužan, objavivši kopiju svog pisma ostavke.

"Brexit bi trebao predstavljati priliku i nadu", napisao je Johnson u pismu. "To bi trebala biti prilika da se stvari drugačije odvijaju, da budemo žustriji i dinamičniji i maksimalno iskoristimo specifične prednosti Velike Britanije u otvorenoj globaloj ekonomiji", naveo je.

"San o brexitu umire", stoji u Johnsonovom pismu, u kojem je također upozorio da će Britanija završiti kao kolonija EU-a. "Zaista idemo prema statusu kolonije", napisao je bivši šef diplomacije, zagovornik čvrstog brexita.

Britanska premijerka Theresa May suočila se danas s dvostrukom ostavkom u svojoj vladi, što je znak prilično velikih nesuglasica oko budućnosti odnosa Velike Britanije i Europske unije nakon brexita.

Najprije je u ponedjeljak ujutro objavljeno da je ostavku podnio ministar za brexit David Davis u znak prosvjeda protiv plana Therese May da zadrži uske ekonomske odnose s Bruxellesom nakon brexita predviđenog 29. ožujka 2019.

Poslije podne ostavku je dao ministar vanjskih poslova Boris Johnson.