Božinović sudjelovao na summitu EU-zapadni Balkan

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je nakon prvog dana summita EU-zapadni Balkan u Londonu da je u interesu Hrvatske sigurnosna suradnja s državama jugoistočne Europe, osobito u kontekstu mogućeg novog migrantskog vala na tzv. istočnomediteranskoj ruti.

Na dvodnevnom londonskom summitu, koji se održava u sklopu Berlinskog procesa, po prvi puta su se okupili i ministri unutarnjih poslova zemalja Europske unije uključenih u inicijativu i šest zemalja zapadnog Balkana kako bi razgovarali o zajedničkim sigurnosnim izazovima.

Činjenica da su ovdje došli ministri unutarnjih poslova EU-a i zemalja zapadnog Balkana za Hrvatsku je važna jer smo razmijenili mišljenja o temama i aktivnostima usmjerenima na borbu protiv terorizma, trgovine drogom, trgovine ljudima, dakle svim vrstama transnacionalnog kriminala, rekao je Božinović.
Odgovor na te izazove može biti samo u suradnji među državama, a s obzirom da se radi o nama susjednim državama, naravno da nam je to u interesu, pogotovo kad to postavimo u kontekst migracija, dodao je Božinović.

Hrvatski ministar rekao je da je u interesu Hrvatske da sve države na tom smjeru kretanja istočnomediteranskom rutom ojačaju kapacitete svojih graničnih policija, te da slijede ono što je dogovorena politika na razini Europske unije, a to je jačanje vanjskih granica i sprečavanje ilegalnih migracija. Ukoliko oni počnu davati veći doprinos u suprotstavljanju tim kretanjima na svojim granicama, naravno da će to u toj istoj mjeri smanjiti pritisak na granice država Europske unije. Tu prije svega mislimo na hrvatski interes, kazao je Božinović.

Na rubu sastanka Božinović se sastao i sa svojim kolegama iz Slovenije i Srbije, te s domaćinom sastanka britanskim ministrom unutarnjih poslova Sajidom Javidom.

Božinović je rekao da se sa slovenskom kolegicom Vesnom Gjerkeš Žnidar dogovorio da će dvije zemlje voditi koordiniranu politiku glede migracija, a tijekom razgovora sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem ukazao je na činjenicu da je pitanje migracija i upravljanja granicama jedno od prioritetnih područja u posljednjoj EU-ovoj strategiji proširenja koja vrijedi za sve kandidate za članstvo.