Trump kandidirao svog kandidata za Vrhovni sud

Američki predsjednik Donald Trump predstavio je Bretta Kavanaugha kao svog kandidata za Vrhovni sud, učvrstivši time konzervativnu prevagu u toj instituciji. 

Trump je u odabiru 53-godišnjeg Kavanaugha, koji je u devedesetima pomagao u istrazi nad bivšim predsjednikom Billom Clintonom, a poslije radio za Georgea Busha mlađeg, osigurao konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu svojim drugim doživotnim imenovanjem u najviše sudsko tijelo Sjedinjenih Država u 18 mjeseci koliko je na funkciji predsjednika.

Kavanaugha sad očekuje žestoka borba oko potvrde u Senatu u kojem Trumpovi republikanci drže tanku većinu. Ako bude prihvaćen, Kavanaugh će zamijeniti dugogodišnjeg konzervativnog 81-godišnjeg suca Anthonyja Kennedyja koji je najavio svoje umirovljenje 27. lipnja.

Trump, koji je prošle godine u taj sud imenovao Neila Gorsucha, tijekom predstavljanja Kavanaugha istaknuo je kako je riječ o sucu omiljenom među svojim kolegama čije se mišljenje cijeni. "On je briljantan pravnik s jasnim i efikasnim stilom pisanja, jedan od najboljih i najoštroumnijih pravničkih umova našeg doba", dodao je Trump, istaknuvši kako njegova nominacija zaslužuje "brzu potvrdu i veliku dvostranačku podršku".

Kavanaugh bi mogao služiti u Vrhovnom sudu desetljećima. "Moja pravosudna filozofija je jednostavna: sudac mora biti neovisan i mora interpretirati zakon, ne ga donositi. On ga mora interpretirati kako je napisan. I sudac mora interpretirati ustav onako kako je napisan, upućen u povijest, tradiciju i prethodnike", poručio je Kavanaugh tijekom ceremonije u kojoj je naglasio svoju privrženosti obitelji i katoličanstvu.

Njegovo imenovanje ne bi promijenilo ideološko usmjerenje Suda u kojem pet konzervativaca već ima većinu nad četiri liberalna suca, no moglo bi nagnuti tu instituciju dodatno prema desno. Anthony Kennedy, iako konzervativac, nekad je bio na strani liberalnih sudaca u pitanju pobačaja i prava homoseksualaca, što se od Kavanaugha teško može očekivati.

Republikanci u Senatu drže tanku većinu od 51 zastupnika naprama njih 49, no ne mogu računati ni na senatora Johna McCaina koji se bori protiv raka.