Milijan Brkić u Knessetu

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Hrvatsko-izraelske skupine prijateljstva Milijan Brkić sudjelovao je u Jeruzalemu na konferenciji Knesseta za voditelje parlamentarnih skupina prijateljstva s Izraelom na poziv predsjednika Knesseta Yulija Yoela Edelsteina.

Na konferenciji su bili predstavnici 32 zemlje, a teme su bile brojne, od suradnje u području poljoprivrede i voda, zdravstva, razvoja multikulturnog društva do borbe protiv terorizma.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić u obraćanju je govorio o borbi protiv terorizma, pri čemu se zauzeo za daljnju izgradnju partnerstva na zajedničkim projektima kojima se jača sigurnost. Naglasio je da je Republika Hrvatska postigla visoku razinu stabilnosti i sigurnosti. Posebno je istaknuo potrebu stvaranja međunarodnog sigurnosnog okružja unutar međunarodnih sigurnosnih integracija i asocijacija.

U tom je kontekstu posebno važno produbljivanje operativne i tehničke suradnje s Izraelom kao jednom od država s najrazvijenijim protuterorističkim kapacitetima, istaknuo je potpredsjednik Brkić. Zaključio je da je opasnost od terorizma jedan od najozbiljnijih sigurnosnih izazova za cijelu međunarodnu zajednicu i moderna društva te je naš prioritetan zadatak pružanje i očuvanje sigurnosti naših građana.

Brkić je najavio da će se na jesen u Dubrovniku održati konferencija u organizaciji Američko-izraelskog odbora za javna pitanja (AIPAC) na kojoj bi se razgovaralo o sigurnosnim izazovima te trgovinskim prilikama u jugoistočnoj Europi. Na konferenciji će sudjelovati dužnosnici iz SAD-a, Izraela i jadranskih zemalja.