Hrvatski ultramaratonci stigli u Srebrenicu

Sudionici utramaratona koji su 6. srpnja krenuli iz Vukovara za Srebrenicu kako bi na taj način odali počast žrtvama genocida počinjenog 1995. stigli su u taj istočnobosanski gradić, gdje će dan poslije sudjelovati i u središnjoj komemoraciji za više od osam tisuća ubijenih Bošnjaka.

Put između Vukovara i Srebrenice preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika dug 227 kilometara pretrčali su Duško Štrbac, Elvir Rakipović, Dražen Čučić, Goran Draksler i Zmago Horvat, a kao i svake godine njihov dolazak u Srebrenicu pozdravili su stanovnici i predstavnici udruga koje okupljaju članove obitelji ubijenih i preživjele stradalnike rata.

Njima su se na nekim dionicama tijekom puta pridružile i dvije djevojke iz Bosne i Hercegovine koje su zajedno s ultaramaratoncima iz Hrvatske ušle u Srebrenicu.

Rakipović je nakon dolaska na cilj novinarima kazao kako su ih u svim mjestima, kroz koja su prolazili, ljudi srdačno pozdravljali i čestitali im na naporu koji ulažu kako bi se svi još jednom prisjetili nedužnih žrtava.

Pokrovitelji ultramaratona koji se trči od 2012. godine su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir IZetbegović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić a organizator je zagrebačko Vijeće bošnjačke nacionalne manjine koje je u Srebrenici u utorak predstavljao Ekrem Bećirović.

Istaknuo je kako se ovim pothvatom odaje počast svim nedužnim žrtavama rata.

"S Vukovarom je počelo, da je Bog dao da je s njim završeno, ali dogodila se Srebrenica. Naš cilj je da se ovako nešto nikada ne ponovi i ne zaboravi", izjavio je Bećirović.

Tijekom dana u Srebrenicu je stiglo i oko pet tisuća sudionika "Marša mira" koji su proteklih dana hodali šumskim prolazima iz smjera Tuzle, kroz koje su se u srpnju 1995. Srebreničani pokušavali probiti prema slobodnom teritoriju.

Njima se u Srebrenici pridružilo i oko 500 motorista iz Sarajeva.

Na središnjoj komemoraciji, najavljenoj za srijedu, očekuje se oko 30 tisuća sudionika.

Nakon govora i odavanja počasti žrtvama uz vjerski obred, koji će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, bit će pokopani posmrtni ostaci 35 ubijenih u genocidu što su ga počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.