Dva potpredsjednika Konzervativne stranke podnijela ostavke zbog prijedloga T. May

Dvoje potpredsjednika Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May podnijela su ostavke zbog njezinih prijedloga o brexitu, odnosno plana za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, rekao je dužnosnik vlade koji je tražio ostati neimenovan.

Vijest je ranije prenijela urednica BBC-a Laura Kuenssberg.

"Dvoje potpredsjednika 'torijevaca', Ben Bradley i Maria Caulfield, podnose ostavke u znak protivljenja planu za brexit", objavila je Kuenssberg na Twitteru.

"Možda za njih niste čuli, ali je to upozorenje da se nezadovoljni 'torijevci' u stanju nastaviti nanositi štetu premijerki ukoliko ne promijeni taktiku", napisala je.

U ponedjeljak je zbog planova britanske premijerke Therese May za napuštanje Europske unije ostavku podnio britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson. 

Britanski ministar za brexit David Davis također je u ponedjeljak podnio ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti "nevoljni sudionik" u premijerkinim planovima.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je danas, uoči posjeta Londonu i sastanka s Theresom May, pohvalio Johnsona i najavio da bi se mogao s njime sastati za posjeta Britaniji.

"Boris Johnson je moj prijatelj, bio je jako dobar prema meni, izrazito me podržavao i možda ću s njim razgovarati kada tamo dođem", rekao je Trump novinarima prije odlaska iz Washingtona za Bruxelles, London i summit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Sviđa mi se Boris Johnson, uvijek mi se sviđao", rekao je. Trump je također rekao da je "na narodu" Britanije da odluči treba li May ostati na vlasti i dodao da se "s njom vrlo dobro slaže".

Planirano je da Trump i May, uoči službenih razgovora u petak , zajedno večeraju u četvrtak navečer.