Trump: Njemačka je postala zarobljenik Rusije

Američki predsjednik Donald Trump oštro je napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji, rekao je Trump tijekom radnog doručka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije. Rusija se bogati na Njemačkoj, ona je zarobljenica Rusije, dodao je Trump, koji je u Bruxelles doputovao na summit NATO-a.

Dodao je da Njemačka gotovo 70% svoje energije dobija iz Rusije te spomenuo ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u ruskom plinskom biznisu.Trump je i prije osuđivao projekt novog plinovoda Sjeverni tok koji izravno povezuje Rusiju s Njemačkom i tražio da se od njega odustane. Oko tog projekta podijeljene su i zemlje članice EU-a. Uoči radnog doručka, Trump je u kratkoj izjavi rekao da ima dobre odnose s glavnim tajnikom Stoltenbergom. Imamo dobre odnose, zahvaljujući meni oni su podigli troškove za obranu za 40 milijardi dolara prošle godine, tako da mislim da glavni tajnik voli Trumpa, možda je on jedini, ali to je u redu za mene, rekao je Trump.Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija CDU) reagirala je na napade američkog predsjednika Donalda Trumpa, izrečene na početku summita NATO-a u Bruxellesu, ne dajući im preveliku važnost.

Čelnici NATO-a sastaju se danas i sutra na summitu u Bruxellesu, na kojem će nastojati pokazati svoje jedinstvo i spremnost za suočavanje s globalnim prijetnjama. Istodobno će nastojati umiriti američkog predsjednika oko troškova za obranu, nakon njegovih kritikama upućenih saveznicima vezano uz navodno nepoštenu raspodjelu troškova obrane.