Njemačka ministrica obrane odgovorila Trumpu

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija CDU) reagirala je na napade američkog predsjednika Donalda Trumpa, izrečene na početku summita NATO-a u Bruxellesu, ne dajući im preveliku težinu.

Mi smo se već gotovo naviknuli na takve napade. I s tim izlazimo na kraj, rekla je von der Leyen i ustvrdila da se Njemačka ne osjeća osobito pogođenom Trumpovima napadima. Rekla je i kako bi američki predsjednik kao poslovni čovjek morao malo više pozornosti posvetiti širem kontekstu, a ne samo brojevima.

Voljela bih kada on kao poslovni čovjek ne bi samo gledao na brojke nego i na to koliku korist na kraju ima NATO. Vi možete izdvajati dva posto za vojne potrebe, a da od toga NATO na kraju nema koristi, zaključila je njemačka ministrica obrane.

Trumpa je podsjetila na to da je njemački vojni kontingent u Afganistanu drugi po veličini i da Njemačka, nakon SAD-a, najviše uplaćuje u proračun NATO-a. Istodobno je zaključila da Europa mora više učiniti za Sjevernoatlantski savez i još jednom istaknula cilj njemačke vlade za dosezanjem dva posto BDP-a za obranu.

Američki predsjednik Donald Trump uoči dvodnevnog summita NATO-a u Bruxellesu još je jednom oštro napao Njemačku zbog, po njegovu mišljenju, premalih izdvajanja za obranu uz istodobno gajenje dobrih odnosa s Rusijom. Njemačka je potpuno pod kontrolom Rusije, kazao je među ostalim Trump na doručku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Neki njemački političari, poput predsjednika Bundestaga Wolfganga Schaeublea, pokazali su razumijevanje za Trumpovu kritiku. Američki predsjednik gaji vrstu komunikacije koja mi je strana i koju ne podržavam. No kad je u pitanju raspodjela vojnog tereta, nije potpuno u krivu, rekao je Schaeuble.