Krstičević: Mattisov dolazak u Zagreb važan za Hrvatsku

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izrazio je u Bruxellesu zadovoljstvo što će američki ministar obrane James Mattis odmah nakon summita NATO-a doći u posjet Hrvatskoj.

"Sutra po završetku summita nakon 14 godina američki ministar obrane dolazi u Hrvatsku. Sjedinjene Države naš su ključni saveznik i partner što se tiče obrane", rekao je Krstičević, koji sudjeluje na summitu NATO-a kao član hrvatskog izaslanstva predvođenog predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

"Mislim da je to velika stvar i velika poruka Hrvatskoj da je stabilna i sigurna zemlja, da je čimbenik sigurnosti na području jugoistočne Europe", dodao je Krstićević.

Mattis će u Hrvatskoj sudjelovati i na sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) u kojoj uz SAD i Hrvatsku sudjeluju Albanija, BiH, Crna Gora i Makedonija.

Krstičević je rekao da Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti, povećava obrambeni proračun. S tim u vezi, hrvatska Vlada donijela je i plan dostizanja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambeni proračun, koji treba dostići do 2024.
"Živimo u nepredvidivom svijetu i mislim da je ulaganje u sigurnost jako bitno za Hrvatsku, jako bitno za Savez, kako bismo mogli odgovoriti na sve izazove", poručio je Krstičević.