Zastupnici glasovali i otišli na ljetni odmor

Zbog kašnjenja dijela zastupnika, Hrvatski sabor je za pola sata pomaknuo glasovanje o raspravljenim zakonima. Današnjim glasovanjem o brojnim raspravljenim točkama Sabor je zaključio proljetno zasjedanje i aktualnu sjednicu koja traje od početka travnja te je otišao na dvomjesečni ljetni odmor.

Vujčić opet guverner, Švaljek mu zamjenica

Za Borisa Vujčića na mjestu guvernera HNB-a idućih šest godina glasovala je većina saborskih zastupnika (78),  suzdržano ih je bilo 19, a šest protiv. Većina zastupnika (78) bila je i za imenovanje Sandre Švaljek na mjestu Vujčićeve zamjenice te viceguvernere Slavka Tešiju, Romana Šubića i Martinu Drvar. Protiv je glasovalo 38 zastupnika.

Imenovano Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija

Sabor je, nakon gotovo tri godine, imenovao Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, koje ne postoji od kraja 2015., kada je tadašnjem sastavu istekao mandat.

Za predsjednicu Vijeća imenovana je Zdravka Čufar Šarić, bivša potpredsjednica Državnoga izbornog povjerenstva, a za članove Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je radio u sigurnosnom sustavu i diplomaciji, Eduard Briški, inspektor u HAKOM-u, Josip Čerina, doktor informacijske i komunikacijske znanosti, Mile Štefanac, saborski službenik, Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, te Vojko Rešetar koji je bio hrvatski konzul u Mostaru. Odluku o imenovanju Sabor je donio većinom glasova: sa 101 'za', 17 protiv i četiri suzdržana.

Potvrđen zakon koji propisuje rok od pet godina za reviziju invalidskih mirovina

Izglasovane su i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji propisuje rok od pet godina za kontrolu i nadzor jesu li korisnici prava iz mirovinskog osiguranja, utvrđena na temelju smanjene radne sposobnosti ili djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti, tjelesnog oštećenja ili opće nesposobnosti za rad, stekli na zakonit način.

Izmjene Zakona o najmu stanova
 
Prihvaćene su i izmjene Zakona o najmu stanova koje bi trebale riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima stanova da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine.Izglasovane izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju

Sabor je izglasovao i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, kojima se definiraju svrha, ciljevi i struktura te način donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu sustava odgoja i obrazovanja, te se omogućuje povećanje plaća za 30% učiteljima koji sudjeluju u projektima Europske unije koji se provode u školama. Za zakonske izmjene glasovalo je 68 zastupnika, 26 je bilo protiv, a 29 suzdržanih.

Dio zakona postao je i amandman Kluba zastupnika HDZ-a i HNS-a kojim se izjednačava mogućnost zapošljavanja osoba sa završenom studijskim programom odgovarajuće vrste na diplomskoj razini s osobom sa završenim učiteljskim studijem s dodatnim pojačanim programom, dok prednost i dalje zadržavaju profesori predmetne nastave.

Izglasovan je i zakon o osnivanju Zaklade vojne solidarnosti u cilju potpore djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Potvrđene su i odluke o sudjelovanju do tri pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji koalicijskih snaga INHERENT RESOLVE, te do 50 pripadnika u operaciji potpore miru SEA GUARDIAN u Sredozemlju.