Krstičević najavio još američkih helikoptera za HV

Ministar obrane Damir Krstičević najavio je još američkih helikoptera za Hrvatsku vojsku nakon što je SAD prošle godine donirao eskadrilu helikotpera Kiowa Warrior.

Krstičević
je o tome razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Matitsom koji je obećao pomoć SAD-a u modernizaciji Hrvatske vojske. Kazao je da su helikopteri prioritet u osuvremenjivanju Oružanih snaga, nakon što je Zagreb ove godine donio odluku da od Izraela kupi višenamjenske borbene zrakoplove F16. Prošle godine dobili smo donaciju SAD-a, eskadrilu helikoptera Kiowa Warriors. Radimo na nastavku te priče. Hrvatska javnost bit će upoznata, dodao je Krstičević ne iznoseći pojedinosti.

SAD je Hrvatskoj donirao ukupno 16 helikoptera Kiowa i opremu, koji su proizvedeni od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. Prvih pet helikoptera u zrakoplovnu bazu Zemunik stiglo je 30. srpnja.

Vlada je potkraj ožujka donijela odluku o nabavi dvanaest izraelskih zrakoplova F-16 Barak koji će Hrvatsku u deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.
Hrvatska na obranu izdvaja 1,33% BDP-a, manje od zacrtanog cilja NATO-a od 2%.

Mattis i ministri obrane regionalnih zemalja sudjelovali su u Zagrebu na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, inicijative koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora. Cilj joj je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.