Vujčić: Cilj ovog mandata je uvođenje eura

Gost Dnevnika HRT-a bio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, koji je na tu funkciju ponovno izabran na šestogodišnji mandat.

Kao glavni cilj novog mandata istaknuo je uvođenje eura. To je svakako cilj ovog mandata, ali bez obzira na taj cilj, naši ciljevi ostaju stabilnost financijskog sustava, stabilnost inflacije tečaja i sve ono što smo radili do sada. Nastojat ćemo i da uspjesi koje smo postigli u ovom mandatu, a to znači da smo imali stabilniji bankarski sustav od zemalja koje su imale bolje ekonomske pokazatelje, i da smo imali niže kamatne stope nego zemlje koje su imale bolji rejting, ostvarimo i u idućem mandatu, rekao je Vujčić.

Za njegovu zamjenicu izabrana je Sandra Švaljek. Sandru poznajem više od 20 godina i siguran sam da će biti sjajan dio tima u HNB-u. Provela je već 13 godina kao član savjeta HNB-a, tako da iako nije usko stručnjak za monetarna pitanja vrlo dobro poznaje tematiku kojom se bavimo.

Ovih dana aktualna je i presuda Visokog trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule za švicarce. Procjenjuje se da bi odštete u sudskim tužbama građana mogle dosegnuti i 15 milijardi kuna. Na pitanje može li to ugroziti stabilnost banaka te vjerujete li u mogućnost nagodbe, Vujčić je rekao da je naš bankovni sustav tako stabilan i tako dobro kapitaliziran da ga ovo ne bi smjelo ugroziti.

Guverner Vujčić osvrnuo se i na rast kamatnih stopa. Treba očekivati da će kamatne stope početi rasti. Međutim kada to je nemoguće reći. Rekao bih da u roku godine dana, do idućeg ljeta, ne treba se brinuti oko toga da bi mogli vidjeti značajniji rast kamatnih stopa. A nakon toga, ukoliko Hrvatska bude dobro radila reforme onda mi možemo rast kamatnih stopa kompenzirati sa smanjenjem premije rizika na Hrvatsku pa da opet ne osjetimo značajno porast kamatnih stopa.