Slovenska vlada odlučila: odmah tužba protiv Hrvatske

Slovenska vlada donijela je odluku da se protiv Hrvatske odmah podigne tužba zbog neimplementacije arbitražne presude o granici, objavila je vlada tehničkog premijera Mire Cerara.

Vlada je prihvatila konačan tekst tužbe koju će u skladu sa svojim današnjim zaključkom odmah predati sudu EU-a u Luxembourgu, navedeno je u priopćenju slovenske vlade.

Kako se navodi, tužba se podnosi zbog neispunjavanja obveza temeljem 2599. članka ugovora u funkcioniranju Europske unije.

Premijer Cerar zadnjih je tjedana, najavljujući tužbu, više puta izjavio da unatoč tome što tehnička vlada obavlja tekuće poslove, ona ima puni mandat i za tužbu oko koje su se složile sve stranke u parlamentu, kad im je predmet iznesen na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora.

Cerar je dodao da dopušta i mogućnost da se tužba povuče ako Hrvatska u međuvremenu prihvati postupak i donesene odluke arbitara.

Janez Janša, jedan od dvojice potencijalnih mandatara za sastav nove vlade, rekao je da bi odluka o tužbi trebala pričekati na formiranje nove vlade.
Slično je mišljenje iznio i predsjednik države Borut Pahor.

Prema njegovim riječima, arbitražna presuda je obvezujuća i za Hrvatsku koja će je prije ili kasnije morati prihvatiti, ali bi s tužbom trebalo pričekati na sastavljanje nove vlade koja bi onda mogla još jednom o tome razgovarati s hrvatskom stranom, no ne o sadržaju presude nego samo o njenoj implementaciji.