Država opet pomaže brodogradnju, što će reći Bruxelles

Država će opet pomoći brodogradnji. Neslužbeno, program restrukturiranja podrazumijevao bi da se u sljedeće tri godine Uljaniku osigura 760 milijuna eura jamstava te još 350 milijuna za restrukturiranje.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio da u ovom trenutku ne bi ništa komentirao oko spasa Uljanika, jer se sve oko toga još priprema. Dodao je kako se u svakom planu restrukturiranja uvijek predviđa da država podmiri neki iznos, te da je tako bilo i drugdje, a ne samo u Uljaniku. Na neki dan održanom sastanku u Vladi, dodao je Marić, dogovorene su intenzivne aktivnosti na finaliziranju programa restrukturiranja i da se s EK-om vidi kada je realno očekivati neki odgovor. "Kako i oni idu na godišnji vidjet ćemo hoćemo li dobiti odgovor u kolovozu", rekao je Marić.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je uoči sjednice Vlade izjavio kako se iz Bruxellesa očekuje prva reakcija na program restrukturiranja Uljanika, za koju se nada da će biti pozitivna, te vjeruje kako će do godišnjih odmora imati model za početak restrukturiranja. "U sljedećih mjesec dana očekujemo intenzivne razgovore i pregovore na tu temu i siguran sam da ćemo do godišnjih odmora imati verificirani modalitet za početak restrukturiranja Uljanika", kazao je Horvat.

Upitan koliko će država morati dati iz proračuna za dugove Uljanika, rekao je da u ovom trenutku nije prioritetno pitanje koliku će obvezu država preuzeti u restrukturiranju, nego kakav će biti efekt restrukturiranja. "Ono što želimo, kao i u segmentu Agrokora, jest osposobiti ne samo Uljanik, već cijelu Uljanik grupu, da posluje pozitivno i da se konačno presiječe modalitet ugovaranja brodova s unaprijed predviđenim minusima i nekim drugim problemima unutar samog ugovaranja. Za završiti knjigu narudžbi koja je u ovom trenutku na razini 17 brodova trebat će ukupno oko 570 milijuna eura", rekao je Horvat.

Plan je da se problemi s likvidnošću riješe kreditom HBOR-a. I to što prije, jer bi u suprotnom u pitanje mogla doći i isplata plaća. Radnici nevoljko komentiraju situaciju u brodogradilištu, no zabrinuti su za vlastitu sudbinu jer će se restrukturiranjem broj zaposlenih znatno smanjiti. Suprotno mišljenju Banskih dvora, u Uljaniku smatraju da, uz brodogradnju, škver treba razvijati i kompleks  nekretnina te da strateški partner treba postati Kermas Energija Danka Končara.

Više o ovoj temi pogledajte u večerašnjoj emisiji Otvoreno. U emisiji urednika i voditelja Damira Smrtića gostuju: Darko Horvat - ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Nenad Končar - predsjednik Uprave Kermas energije i Brodotrogira, Đino Šverko - sindikat metalaca Uljanika i 
Hrvoje Markulinčić - direktor korporativnih komunikacija Uljanika.