Predstavljen protokol proslave Oluje

U vijećnici Gradskog poglavarstva grada Knina održala će se konferencija za medije u povodu svečanog obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja prezentirali su tijek priprema i aktivnosti te cjeloviti program središnje svečanosti koja će se održati 5. kolovoza u Kninu.

Ove se godine mijenja protokol proslave Oluje i to na inzistiranje dijela braniteljskih udruga.

Vlada je prihvatila prijedlog braniteljskih udruga da se središnji dio obilježavanja 23.obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja organizira na glavnom kninskom trgu, a ne na tvrđavi. Tako će govori državnih dužnosnika biti nakon polaganja zajedničkog vijenca na trgu, a program će se nastaviti u 9 i 30 na kninskoj tvrđavi podizanjem zastave.

"Mi smo uvažili sve prijedloge i došli smo do najboljeg mogućeg rješenja s kojim su svi zadovoljni. Svi smo se složili da ćemo dati dodatni napor da i ova obljetnica prođe dostojanstveno s ciljem promocije i branitelja, braniteljske populacije, ministarstava i ureda koji sudjeluju samo u organizaciji, ali i ciljem promocije Lijepe naše jer za nju su se borili hrvatski branitelji" rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakup.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom će prigodom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručiti odličja, istaknuto je na konferenciji za novinare u uredu Grada Knina.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić pozvao je sve ratne zapovjednike koji su sudjelovali u Oluji da dođu u Knin i budu nazočni u trenutku kada hrvatska predsjednica bude davala odličja generalima Gotovini i Markaču.

Rekao je da će to ministarstvo s Ministarstvom unutarnjih poslova participirati u svim troškovima i drugim aktivnostima. Financirat će dolazak 15 autobusa iz svih dijelova Hrvatske i dva vlaka iz Splita i Zagreba.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i čelnik Provedbenog stožera, general bojnik Siniša Jurković istaknuo je kako se taj stožer već sutra premješta u Knin, gdje će biti do 6. kolovoza, a počet će raditi 27. srpnja. Rekao je da će 800 hrvatskih vojnika sudjelovati u programu obilježavanja, među ostalim u postroju ratnih zastava iz Domovinskog rata i svečanom mimohodu, ispaljivanju počasnih plotuna te mimoletu helikoptera i zrakoplova, a program će kao i inače izvesti i Krila oluje.

Program počinje u subotu, kad će se na kninskom stadionu odigrati revijalna nogometna utakmica između branitelja, pripadnika Hrvatske vojske i policije, te nogometne reprezentacije s izbornikom Zlatkom Dalićem na čelu. U večernjem dijelu na tvrđavi će biti prijam ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

Središnje obilježavanje u nedjelju, 5. kolovoza počinje budnicom ulicama Knina, nastavlja se polaganjem zajedničkog vijenca lokalnih vlasti i državnih čelnika te braniteljskih udruga na spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu dr. Ante Starčevića, gdje će za poginule branitelje biti molitva, a održat će se i prigodni govori.

Državna zastava tradicionalno će se podići na kninskoj tvrđavi, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pokazat će nove sposobnosti u mimoletu. Nakon prigodnog programa na tvrđavi svečanim mimohodom doći će se do crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta, gdje će biti služena misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Navečer, s početkom u 21 sat na tom će trgu koncert održati Miroslav Škoro i Lidija Bačić.