Sutra Dan nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića

Premijer Andrej Plenković objavio je da je danas sazvao telefonsku sjednicu Vlade RH te predložio prihvaćanje odluke o proglašenju 31. srpnja 2018. Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića.

Odluku su podržali sve članice i članovi Vlade, navodi premijer Plenković.Dan nacionalne sućuti obilježit će se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Dan nacionalne sućuti, za razliku od Dana žalosti, ne podrazumijeva otkazivanje prije planiranih priredbi.

Oliver Dragojević, velikan hrvatske popularne glazbe, umro je jučer u splitskoj bolnici u 71. godini. U njegovoj glazbenoj ostavštini su 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympia, Opera House u Sydneyu.

Podrijetlom je iz Vele Luke na otoku Korčuli gdje je proveo djetinjstvo. U Splitu je pohađao glazbenu školu. Karijeru je počeo 1963. kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali, no prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa skladbom "Ča će mi Copacabana".