Kuščević: Sva 54 tijela bit će ukinuta, tj. pripojena drugim tijelima ili ministarstvima

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da se zaključkom o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, njih ukupno 54, ide na racionalizaciju državne uprave.

Vlada je donijela zaključak kojim se ide na racionalizaciju agencija, zavoda i tvrtki u državnom vlasništvu, ukupno njih 54. Ministarstva su sada dužna sagledati taj zaključak, provesti ga, a to će značiti ukidanje određenih agencija, spajanje s ministarstvima, spajanje agencija međusobno, ukidanje određenih tvrtki, odnosno kćeri tvrtki, kazao je Kuščević nakon sjednice Vlade.

Pojasnio je da će ta 54 tijela u svakom slučaju biti ukinute, a to znači da će biti pripojena ili nekoj drugoj agenciji ili ministarstvu.

Vlada je napravila ozbiljnu analizu. Imamo dvije vrste agencija - regulatorne i izvršne. Za određeni broj agencija imamo obvezu prema EU da ih moramo držati. Mislim da je ovo jedan realan i konačan popis koja će se pripajati kojoj, koja će se pripajati ministarstvima. To je sada stvar na svakom ministarstvu da napravi onako kako je najbolje, da bi stvari i dalje organizacijski funkcionirale, da bi se poslovi koje te agencije, tvrtke i zavodi rade još bolje obavljali i kako bi se taj sustav racionalizirao, kazao je Kuščević.