Španjolska prva po broju ulazaka migranata

Španjolska je ove godine prva po broju ulazaka migranata u Europsku uniju.
Od svih migranata koji su ilegalno ušli u europske zemlje preko Sredozemnog mora, primila ih je 40 posto. 

Nakon prihvata broda Aquarius i drugih plovila koje je odbila Italija, Španjolska je postala poželjna destinacija za migrante. Do kraja srpnja ušlo ih je gotovo 24 tisuće, oko tri puta više nego lani. Istodobno je Italija smanjila broj ulazaka za 80 posto. Prema podacima Međunarodne agencije za migracije, ukupan priljev znatno se smanjio: ove godine u Europu je uplovilo oko 60 tisuća migranata, četiri puta manje nego 2016.
U međuvremenu, Berlin i Madrid postigli su dogovor o vraćanju nekih migranata iz Njemačke u Španjolsku. Vlada kancelarke Angele Merkel tražila je slične dogovore i s drugim članicama Europske unije kako bi izbjegla jednostranu odluku o odbijanju migranata na njemačkoj granici.

Takozvana dublinska pravila predviđaju da se migrant mora poslati natrag u onu članicu EU-a u kojoj se prijavio za azil. Ta su pravila suspendirana kao rezultat velike migrantske krize od 2015. do 2016. 

Njemačka o sličnim dogovorima pregovara i s Grčkom i Italijom, zemljama na rubu granica Unije koje nose najteži teret kad je riječ o migrantima.