Zbog štrajka otkazano 400 letova Ryanaira

Sutra će se održati jednodnevni štrajk najvećeg europskog niskobudžetnog avioprijevoznika - Ryanaira. Zaposlenici su nezadovoljni plaćama i uvjetima rada. Otkazano je oko 400 letova na kojima je trebalo biti čak 50 tisuća putnika.

Otkazani su i letovi u Puli i Zadru. U te dvije zračne luke trebalo je sletjeti i iz njih poletjeti 12 Ryanairovih zrakoplova. Procjenjuje se da će bez prijevoza ostati više od 2200 putnika.

Na pitanje jesu li svi putnici obaviješteni direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo odgovorio je: "To je dužnost Ryanaira. Oni uglavnom preko svoje aplikacije, preko mailova, sms-ova obavještavaju putnike o otkazanom letu. mi takve informacije zasad nemamo ali  će sigurno sutra biti putnika koji će doć, imamo nekakve alternative koje možemo ponudit putnicima, moraju kupit nove karte naravno, sve zavisi o dogovoru između njih i Ryanaira."

Ryanair, koji je prošle godine prihvatio sindikate suočava se sve češće s prosvjedima svojih zaposlenika diljem Europe zbog sporog napretka u pregovorima o kolektivnim ugovorima o radu.

U Irskoj, gdje se nalazi centrala ovoga zračnog prijevoznika, otkazano je nešto više od šest posto od ukupno 2400 letova predviđenih za petak. Rezultat je to štrajkova planiranih u Irskoj, Švedskoj i u Belgiji.

Poziv na štrajk u petak razmatraju i piloti nizozemskoj sindikata VNV, no još nisu donijeli konačnu odluku, kazao je njihov glasnogovornik.