Nije u šoldima sve - iz Stuttgarta u Podolje

U moru priča o ljudima i cijelim obiteljima koje se iseljavaju iz naše zemlje - ima i suprotnih primjera. Obitelj Struhak - otac Hrvat, supruga Njemica i kći rođena u Njemačkoj - iz Stuttgarta su se doselili u Podolje u Baranji. Uživat će ondje u mirovini, a 12-godišnja kći ići će u školu.

Na izlazu iz sela Podolja, na jedinom baranjskom brdu - Banskoj kosi, nekoliko je vikendica. Tu je i nova adresa obitelji Struhak. Od ovoga ljeta ovamo su se preselili za stalno. "Nije u šoldima sve, kvaliteta života, komunikacija sa svojim ljudima je važna u životu. Duša kržlja u tuđini", kaže Zdravko Struhak. Nije im, kaže, bilo teško zamijeniti njemačku vrevu spokojem u Baranji. Dapače, to ih je i privuklo.

Kao što to obično biva - žena je ta koja je bila pokretač svega. "Jako je lijepo. Volim ove ljude, prirodu. Od početka sam ih zavoljela i nagovarala muža da što prije dođemo ovamo", kaže Conny Struhak. Gospodin Zdravko rodom je iz Bošnjaka. Davne 70-te otišao je u Njemačku, a nekoliko godina prije Domovinskog rata otkrili su ovu baranjsku oazu mira i netaknute prirode. Umirovljeničke će dane, kaže, kratiti uzgojem ljekovitoga bilja. A njihova će kći ujesen krenuti ovdje u školu, u 6. razred.

Još im malo za sreću treba - kažu Struhakovi. A to je cesta koja bi njihov novi dom povezala s glavnom cestom koja vodi iz Podolja prema Dražu.