Župan Kožić: Godinama sam upozoravao Ministarstvo

U povodu smrti mladića u Zaprešiću oglasio se župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

- Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći
- Zavod za hitnu medicinu o tragediji u Zaprešiću

"Izražavam najiskreniju sućut obitelji preminulog mladića. Ne postoje riječi utjehe kojima bi se olakšala bol koju osjećaju roditelji, obitelj i prijatelji, no ovim putem kao župan Zagrebačke županije u čijoj je nadležnosti županijski Zavod za hitnu medicinu dužan sam iznijeti činjenice. Naime, Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije. Koliko je Mreža nedostatna u Zagrebačkoj županiji nažalost svjedoči smrt mladića u Zaprešiću.

Moram napomenuti da je Zagrebačka županija tek 2016. godine dobila, uz postojećih 30, dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći. Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo kako raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći nije moguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika na području Zagrebačke županije", kaže Kožić.

"Svjesni neodrživosti ustrojstva s 30 T1 timova, Županijska skupština i ja kao župan tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne koridore, međunarodnu zračnu luku i ono najvažnije – činjenicu da na našem području nemamo bolnicu. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti jer smo dobili samo 15 T1 timova hitne medicinske pomoći i nažalost tragedija na koju sam upozoravao se dogodila", nastavio je.

Prema informacijama koje je, kaže, dobio od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorina Gajnika, djelatnici Zavoda reagirali su sukladno pravilima struke. "Međutim, to i dalje ne umanjuje činjenicu da je kako Zagrebačkoj tako i drugim županijama potreban kvalitetniji ustroj hitne medicinske pomoći", kaže Kožić i dodaje kako se iskreno nada, zajedno sa svim stanovnicima Zagrebačke županije, da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći kako bi se u što većoj mjeri izbjegli ovakvi nemili događaji i spasili ljudski životi", dodao je.