Festival pršuta u Drnišu

18.08.2018.

17:31

Autor: HRT

default error photo
Uz nagrade najboljima, festival je prigoda za promidžbu proizvodnje te delikatese - uz koju se mnogi rađaju, žene i umiru.
Drniš, grad pršuta - svojem najjačem i diljem svijeta poznatom gastroadutu - posvetio je i festival. Gotovo 30 pršutara iz Hrvatske, BiH te Crne Gore te je adute stavilo na stol. Uz nagrade najboljima, festival je prigoda za promidžbu proizvodnje te delikatese - uz koju se mnogi rađaju, žene i umiru.

- Spavanje u stoljetnim bačvama

Dvodnevni 5. međunarodni festival pršuta i mnogim je turistima razlog više za posjet Drnišu. A gastropunuda važan je oblik turizma. Koji rezultira dolaskom gostiju na destinaciju izvan ljetne sezone, kaže Tonči Glavina, državni tajnik Minisatrstva turizma. Za veću proizvodnju proizvođačima treba pomoć. Sredstva se mogu dobiti kroz fondove Eurpske unije ali i iz nacionalnih izvora. To je na neki način put samozapošljavanju.

Ovdašnji proizvođači pršuta, njih 16 - već dugo govore da bi trebalo otvoriti pršutarsku cestu. I ponuditi drniški suhomesnati asortiman pripreman po starinski - na buri i dimu. Proizvede se u gradu pršuta oko 35 tisuća komada ili 10 posto ukupne hrvatske proizvodnje. A ona - ne zadovoljava ni pola domaćih potreba. Zapinje na uništenoj hrvatskoj mesoprerađivačkoj industriji. Koju, ističu proizvođači, pothitno treba dignuti na noge.

Inače, svinjsko meso soljeno i na dimu sušeno - konzumira se u Dalmaciji još od Rimljana. Dokaz su nalazi s arheoloških lokaliteta razbacanih po drniškom kraju. A upravo ovaj kraj u sve većem broju otkrivaju gosti sa stranim putovnicama. Pa se starina naveliko i obnavlja, jer upita ima. Investicije su "teške" - ali uloženo će vlasnici - ne sumnjaju - brzo vratiti. Zagora je "bukirana" od svibnja do listopada. Nudi gostima i ekskluzivu: spavanje u bačvama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!