Turistička tura Zagrebom kojeg ne vidimo

Nevidljivi Zagreb - nova je turistička tura u Zagrebu po mjestima na kojima borave ljudi bez doma. Besplatnu edukativnu turu pokrenuo je bivši beskućnik koji kroz svoje priče i iskustva daje drukčiju perspektivu mjestima koja svi znamo.

Početna točka - Kip kralja Tomislava. Nasuprot kolodvora mjesto je na kojem se veseli putnici mimoilaze s nevidljivim beskućnicima. Parkovi su tradicionalno okupljalište beskućnika. Iduća točka je Glavni kolodvor. Monumentalna zgrada jednima je tek prolazna točka - drugima dnevni boravak.

Izlizani hodnici djeluju hladno, no skrivaju i toplu stranu. "Aparat za kavu jedno je od onih mjesta pokraj kojih možemo milijun puta proći, a da ih ni ne primjetimo. No za beskućnike, koje čak ni s novcem ne puštaju u kafiće - to je mjesto prijeko potrebe okrijepe", kaže Mile Mrvalj, bivši beskućnik i voditelj turističke ture 'Invisible Zagreb'.

Zadnji kolosijek skriva devastirane i trošne klupe na kojima se neimaština tolerira. Nekoliko stotina metara od glamura velegrada -  golubovi, smeće i ruševne kuće.

Jedan sat šetnje i tegobnih životnih priča ostavljaju jak dojam. Novcem od donacija ua 'nevidljivu turu'  financira se beskućnički list "FAJTER". I vi možete naučiti i pomoći 5 puta tjedno. Mjesto sastanka - kralj Tomislav - vrijeme 18:00 sati.