Stigla promjena vremena

Najavljena promjena vremena stigla je u Hrvatsku, naoblačenje sa sjeverozapada u jutarnjim satima donijelo je oblake i kišu na području Istre i Primorja. I u ostatku zemlje očekuje nas osjetan pad temperature zraka i mora te bura, mjestimice i olujna.

"Ono što možemo očekivati u drugom dijelu dana je nastavak tog naoblačenja od sjeverozapada, odnosno zapada zemlje prema istoku, pa i jugu, tako da se glavnina oborine, odnosno kiše, pljuskova, grmljavine mjestimice, naravno, uz povećanu vjerojatnost i za kakvo nevrijeme, očekuje večeras i u noći na nedjelju te u prvom dijelu nedjelje. Pritom kiša ponegdje može biti obilnija, a moram ponovno reći, može biti i lokalnog nevremena", kaže dipl. ing. Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zadnji kolovoški vikend donio je osvježenje u Hrvatsku, o čemu se danas priča i po društvenim mrežama.

Tunel Učka ostao je bez struje, a Poreč, u kojem je vjetar čupao stabla, okupao je pljusak.

Kod Cresa je zamijećena pijavica:

Problema je bilo i u porečkoj marini, pa su i u ostalima, poput ove u Novom Vinodolskom, na dodatnom oprezu.

HGSS u svom stilu na društvenim mrežama o promjeni vremena upozorava turiste. "Dragi turisti, molimo vas, ne izazivajte vrijeme. Veći je užitak gledati vijesti nego biti u vijestima. Pratite prognozu i guglajte buru", kažu.

Prognoza kaže da će se temperatura i dalje spuštati. Na kopnu će biti između 15 i 20, a na Jadranu između 22 i 27 stupnjeva.

"Nagla, intenzivna promjena vremena, ponegdje s obilnom kišom, vjetrom jakim,  moguća je i na kopnu, a osobito na moru, odnosno podno Velebita s olujnim uadrima, pri čemu će dakle i osjetno pasti temperatura zraka", kaže Krunoslav Mikec.   

No, ljubitelji ljeta od svog se najdražeg godišnjeg doba još neće oprostiti. Sredinom tjedna stiže novo zatopljenje uz temperature od 30 pa i više stupnjeva!