Božinović: To je pohvala hrvatskim policajkama i policajcima

Njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem u Berlinu pohvalila je Hrvatsku zbog zaštite vanjskih granica EU-a i poduprla ulazak zemlje u šengensku zonu. 

Hrvatska posljednjih mjeseci bilježi pojačan ulazak ilegalnih migranata, koji rutom od Grčke, Albanije i BiH pokušavaju stići do bogatijih zemalja EU-a.
Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, ove je godine bilo 3200 ilegalnih prelazaka granice, 26 posto više nego lani.

"Djelovanje hrvatske policije na vanjskim granicama EU-a dokaz je da je Hrvatska napredovala. Hrvatska obavlja izvrstan posao na zaštiti vanjskih granica, rekla je Merkel.

Dodala je da Berlin sa Zagrebom izvanredno surađuje i u sklopu Dublinskog sporazuma o transferu izbjeglica te je poduprla nastojanje Hrvatske da postane članica europskog prostora slobodnog kretanja ljudi i roba. Zagreb taj cilj želi ostvariti do početka 2020., kada preuzima predsjedanje EU-om.
"Pozitivno smo nastrojeni prema želji Hrvatske da postane dijelom šengenskog prostora, rekla je Merkel.

Plenković s Merkel o bilaterali i migracijama

Pohvale iz Berlina komentirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Poručuje da je izjava kancelarke Merkel velik poticaj i motivacija hrvatskoj policiji.

To je prije svega veliko priznanje za sve napore koje ulažemo u zaštiti državne granice u osiguranju javnog reda, mira, sigurnosti pravnog poretka u RH. U svakom slučaju to je priznanje hrvatskim policajcima, policajkama koji danonoćno bdiju nad sigurnošću hrvatske granice, priznanje njihovoj organizaciji, predanosti, funkcionalnosti i profesionalizmu kojeg pokazuju iz dana u dan, izjavio je Božinović.