Marić: Nisam dobio poziv za razgovor u vezi s Agrokorom

Odgovarajući na pitanje je li zadovoljan rastom BDP-a u drugom kvartalu 2018. ministar financija Zdravko Marić izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da je to i na tragu očekivanja.

Posebno me raduje podatak o rastu izvoza roba. Da bi održali stopu rasta za cijelu godinu trebat će nastavak ovih trendova, kazao je i da će u potpunosti biti zadovoljan onoga časa kada stope rasta u Hrvatskoj budu bile 4% ili 5%.

Govoreći o tome kako se puni hrvatski proračun i možemo li očekivati suficit kao i lani rekao je da on baš i nije od velikih obećanja. Mislim da sam već navikao i naučio hrvatsku javnost da uvijek dajem neke oprezne izjave. Proračun se puni dobro. Nema nikakvih negativnih iznenađenja, samo možemo sa prihodne strane reći nešto malo i blago pozitivne. Hoće li na kraju godine biti suficit kao i lani ne znam, ali mi ćemo učiniti sve da bude, dodao je. 

Šesti dan su radnici Uljanika i 3. maja u štrajku. Na pitanje hoće li oni do petka dobiti plaću, Marić je kazao: držimo se onoga što smo rekli. Upravo sam došao s jednog od sastanaka na tu temu. Nemamo još nikakvih detalja, ali držimo se toga da zaista bude sve kako smo i rekli.

Svjesni smo svega što bi se moglo dogoditi, kazao je na opasku urednika i voditelja Dnevnika Đurice Drobca da je situacija među radnicima sve napetija. Mi smo otvoreno o svemu razgovarali. Znamo dobro, a i hrvatska javnost, da Vlada RH čini napore, ali da istodobno Vlada RH nema nikakve veze s ovim što se događaNo prepoznajemo da se radi o jednoj kompleksnoj temi. 

Na pitanje kada će biti poznat cjelovit prijedlog porezne reforme rekao je da je do idućega četvrtka savjetovanje. Paket od devet zakona nalazi se na savjetovanju. Do sada smo zaprimili oko 200 komentara, sugestija i prijedloga. Nakon toga tek idemo u Vladinu proceduru, a potom u sva saborska čitanja. Sve će to biti na vrijeme i dobro je da smo otvorili dijalog. 

Hoćemo li smanjivanje PDV-a na svježe meso i ribu, voće, povrće i pelene osjetiti na smanjenim cijenama u trgovinama? Ministar Marić je odgovorio da je to sigurno najjača mjera trećeg kruga poreznog rasterećenja. Bez obzira što mi nemamo mehanizama da utječemo na smanjenje cijena, jer smo tržišno gospodarstvo, ipak bih rekao da će tržište učiniti svoje

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obnovilo je postupak u odnosu na ministra Marića oko slučaja Agrokor. Marić je za HRT kazao da je to povjerenstvo vodilo već nekoliko anonimnih i neanonimnih prijava protiv njega i u svim tim slučajevima je zaključilo da nisam bio u sukobu interesa. Nisam dobio poziv za razgovor, kazao je i naglasio da otkada je u Vladi RH da se izuzeo iz svih odluka koje su bile vezane za Agrokor.     

Ministar financija je osim toga govorio i o prijedlogu za povećanje osnovica za plaće direktora poduzeća.