Macron snažno odgovorio Salviniju i Orbánu

Europa se sve više dijeli na pitanju migranata. Nakon što je sinoć u Milanu mađarski premijer Viktor Orban, talijanskog ministra unutarnjih poslova Matea Salvinija - zbog njegove migrantske politike - nazvao svojim "herojem", a francuskog predsjednika Emmanuela Macrona - kada je o tome riječ - svojim glavnim neprijateljem u Europi, stigao je žestok odgovor prvog čovjeka Francuske.

Orban za novu EK koja će zaustaviti migraciju

Na kontinentu kojeg se migranti jedva dočepaju - duboke podijeljenosti. S jedne strane jačaju populisti i ksenofobi, poput talijanskog vicepremijera Salvinija i mađarskog premijera Orbana, koji nakon srdačnog sastanka u Milanu francuskog predsjednika optužuju da podupire imigraciju.

Orbán, koji Macrona naziva neprijateljem, tvrdi da Europa treba novu Komisiju i Parlament koji će zaustaviti migracije. No prozvani Macron sprema nešto potpuno suprotno - veliku centrističku koaliciju koja bi se za 7 mjeseci na europskim izborima suprotstavila populistima. Nije čudno što ga je napao i Salvini.

No Macron tijekom posjeta Danskoj, u sklopu turneje s ciljem stvaranja napredne fronte u Uniji, jasno poručuje - Salvini i Orbán imaju pravo kad ga smatraju neprijateljem, jer on neće popustiti nacionalistima i onima koji se zauzimaju za govor mržnje.