Zatvorenicima lijekove dijele pravosudni policajci

I u hrvatskim zatvorima kronično nedostaje liječnika i medicinskih sestara. S teškim psihijatrijskim slučajevima nema tko raditi jer u zatvorskoj bolnici nemaju nijednog zaposlenog psihijatra. Zatvorenicima lijekove dijele i pravosudni policajci.

"Mi upozoravamo da je to problem, nedostatak medicinskog osoblja, i sve je prebačeno na pravosudnu policiju koja nije educirana da to radi."

Više, kažu u Sindikatu pravosudne policije, ne mogu šutjeti. Umjesto liječnika oni zatvorenicima djele lijekove.

"U svim zatvorskim ustanovama pravosudna policija dijeli terapiju, pogotovo vikendima, praznicima. U noćnoj smjeni nemamo doktora, nemamo medicinskih sestara, nego se u tom slučaju poziva hitna, odnosno vozi se u Šimunsku bolnicu", ističe predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević.

A u toj zatvorskoj bolnici liječnika manjka, otkazi su učestali, a posla i problema je i previše.

"Trenutno je 4 doktora, od toga jedan internist i ovo su doktori opće prakse. Tamo imamo osobe koje su na čuvanju i liječenju, znači 90 ljudi kojima je potreban psihijatar. Psihijatra nema doći će do suicida, zatvorenici ne mogu čekati terapiju, pogotovo ako su psihički nestabilne osobe."

Problema je svjestan i ministar koji poručuje.

Ova informacija da zdravstvene usluge pružaju čuvari - to nije točno. "Istina je da imamo problema s natječajima, gdje nam se ne javlja dovoljno zdravstvenog osoblja. Teško nam je dobiti liječnika, teško nam je dobiti te ljude. Međutim, tamo gdje imamo taj problem, imamo ugovor sa domovima zdravlja i oni nam pružaju usluge", naglasio je.

"Rješenje se uvijek nalazi u tome da se posao za koji imate potrebu dobro plati, isto tako da se osiguraju i nekakvi bolji uvjeti rada", ističe Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

"I onda mi kao liječnici obiteljske medicine moramo im pisati recepte i uputnice, a da zapravo uopće nismo vidjeli tog pacijenta ili ga pregledali, mislim da je to jedan veliki apsurd u ovome zdravstvu", dodaje Krolo.

U kojemu liječnika ionako nedostaje. Prošle su godine sistematizirana 204 medicinska djelatnika u zatvorskom sustavu, a popunjena su samo 124 radna mjesta.