Novi natječaj za subvencionirane stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u 7.30 počela je zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita. Prema neslužbenim informacijama, Erste banka je prva predala zahtjeve, njih 13, Privredna banka Zagreb (PBZ) ih je uručila 40, a Raiffeisen bank Austria četiri zahtjeva. Ilustracije radi, prošle godine u prvih sat vremena banke su predale preko 900 zahtjeva. Direktor APN-a Slavko Čukelj je napomenuo da će za one eventualne zahtjeve koji neće biti potpuni biti poslan poziv bankama da ih upotpune, uz rok od najviše 30 dana.

U unatoč značajno manjim gužvama nego lani, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar očekuje više od dvije tisuće zahtjeva. Ocijenio je kako su gužve izostale zbog boljeg planiranja i analiziranja situacije od prošle godine. Podsjetio je da se glavne izmjene zakona odnose se na produljenje subvencije s četiri na pet godina, da su natječaji, osim u ovoj, planirani i za iduće dvije godine, a istaknuo je i demografsku dimenziju mjere, s obzirom da se svaka subvencija produljuje za dvije godine za svako rođeno dijete. Napominje da se u obiteljima koje su sudjelovale u prošlom natječaju do sada rodilo više od 250 djece. Novost je i ta da će se subvencija kretati od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta. a za razliku od prošle godine, Štromar ove godine više zahtjeva očekuje iz ruralnih krajeva.

Ove godine u natječaju sudjeluje 12 banaka, a kamatne stope koje su ponudile za kredite kreću se od najnižih 3,12 posto, koje je ponudila HPB, do najviše mogućih 3,75 posto, koje su ponudile Erste i Zagrebačka banka - za kredite i u kunama i u eurima. Zahtjeve mogu podnositi građani RH, a subvencionirani krediti odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće pri čemu treba i građevinska dozvola, i to za do najviše 1.500 eura po četvornim metru, odnosno do najviše iznosa kredita od sto tisuća eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se razlika pritom neće subvencionirati. Inače, do 29. siječnja ove godine u Hrvatskoj je odobreno 2.328 subvencioniranih stambenih kredita, od toga 1.689 za kupnju stana, 463 za kupnju kuće, i 176 za izgradnju kuće.